Μείωση ΕΝΦΙΑ: Όλο μέλι και τηγανίτα τίποτα

Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να περάσει τις χθεσινές ανακοινώσεις για την μείωση του ΕΝΦΙΑ σαν μια πραγματική ελάφρυνση για τα εισοδήματα ειδικά των χαμηλόμισθων φορολογούμενων και αυτών που έχουν ιδιοκτησίες σε “λαϊκές” γειτονιές, όμως οι τυμπανοκρουσίες δεν έχουν και μεγάλη σχέση  με την πραγματικότητα. Μπορεί στα χαρτιά οι μειώσεις να μοιάζουν σημαντικές, όμως αν τις δει κάποιος πέρα από τις γενικεύσεις, τότε θα διαπιστώσει πως τα οφέλη είναι σχετικά μικρά και αφορούν σχεδόν αποκλειστικά μικροϊδιοκτήτες. 

Ακόμα όμως και αυτοί οι μικροϊδιοκτήτες, με περιουσία δηλαδή αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ, η μείωση που θα δουν δεν θα είναι παραπάνω από μερικά ευρώ το μήνα και πιο συγκεκριμένα 4,58 ευρώ μηνιαίως. Συγκεκριμένα περίπου 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους πολύ μικρή ακίνητη περιουσία η οποία δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ θα δουν μείωση στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ κατά μόλις… 55 ευρώ κατά μέσον όρο. Όσοι έχουν ιδιοκτησίες με αντικειμενική αξία άνω των 250.000 ευρώ, δεν έχουν απολύτως τίποτα να περιμένουν από τις χθεσινές εξαγγελίες. 

Ο μεγάλος όγκος των 750.000 περίπου φορολογούμενων με ιδιοκτησίες μεσαίας αξίας, οι οποίοι αποτελούν και την βασική ραχοκοκαλιά του μέτρου, αφού μέχρι σήμερα πληρώνουν το 48% του συνολικού ΕΝΦΙΑ, δεν αναμένεται να δει επίσης παρά ελάχιστες ελαφρύνσεις, και αυτό μόνο σε όσους έχουν ιδιοκτησίες αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ. Με την ίδια τροπολογία, ο συμπληρωματικός φόρος παραμένει αμετάβλητος καθώς τα αγροτεμάχια γλιτώνουν για μία ακόμα χρονιά από τον υπολογισμό του, ενώ για το 2020 οι εξαγγελίες περαιτέρω μειώσεων δεν περιλαμβάνονται στο κείμενο της τροπολογίας.

Αυτό που άφησε η κυβέρνηση στις εξαγγελίες της να περάσει στα ψιλά, είναι πως το μέτρο αυτό των μειώσεων αφορά μόνο το 2019, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι θα γίνει από εκεί και πέρα. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις επερχόμενες εκλογές και έχει αρχίσει και μπαίνει σε καθεστώς ακατάσχετης παροχολογίας και όχι στρατηγικών επιλογών που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία. Αυτό που οι χθεσινές εξαγγελίες άφησαν αναπάντητο, είναι τι θα γίνει για τις περιουσίες αξίας 250.00 και άνω, καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά αν οι συντελεστές μείνουν ως έχουν ή θα υπάρξει καμία μεταβολή προς τα πάνω ή προς τα κάτω. 

Επίσης η η κυβέρνηση ανέβαλε και για το 2019 (αλλά δεν κατάργησε) την ανεφάρμοστη ως τώρα διάταξη που επέβαλε το 2015, προκειμένου να ενταχθούν στον συμπληρωματικό φόρο και τα αγροτεμάχια, ενώ εκτός από τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως δηλώσει πως σχεδιάζει αλλαγές για να επαναφέρει τον ΦΜΑΠ, αλλά και Φόρο στο σύνολο κινητής και ακίνητης Περιουσίας (μέσω του Περιουσιολογίου το 2020).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ