Bloomberg: Έτσι θα στηρίξει η Κομισιόν τις Ελληνικές και Ιταλικές τράπεζες

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και ο βαθμός έκθεσης των τραπεζών σε αυτά έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα τόσο στην χώρα μας όσο και στην Ιταλία η οποία αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα στις τράπεζες της με αυτά της χώρας μας. Σύμφωνα με το Bloomberg η Κομισιόν ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο στις Βρυξέλλες, με βάση το οποίο θα επιχειρηθεί να δοθεί βοήθεια στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, συνέπεια των κόκκινων αυτών δανείων. 

Σύμφωνα με έγγραφο που έπεσε στην αντίληψη του Bloomberg, αυτό θα διευκολύνει τις τράπεζες να εκκαθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από τα επισφαλή δάνεια χωρίς να βλάπτουν υπέρμετρα την ικανότητα δανεισμού τους. Το έγγραφο περιγράφει έναν προτεινόμενο συμβιβασμό επί της νομοθεσίας στην οποία κατέληξαν αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αυστριακής κυβέρνησης, η οποία ηγείται των εργασιών επί του νομοσχεδίου εκ μέρους των κρατών-μελών της ΕΕ. Η ύπαρξη αυτού του εγγράφου φανερώνει την θέληση της Κομισιόν να χαλαρώσει σε ένα βαθμό την πολιτική της αλλά και τους νέους κανόνες για την ρευστότητα αλλά και τα κεφάλαια των τραπεζών, οι οποίες έχουν δυσκολία να ενισχύσουν τα κέρδη τους μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων και έντονου ανταγωνισμού από ξένες τράπεζες. Η νέα αντιμετώπιση των “μαζικών πωλήσεων” κόκκινων δανείων αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών τραπεζικών κανόνων που “σέρνεται” εδώ και δυο χρόνια.

Με βάση του υπάρχοντες κανόνες, μια τράπεζα μπορεί να προσαρμόσει τα στατιστικά μοντέλα που χρησιμοποιεί για να μετρήσει το ρίσκο των στοιχείων ενεργητικού όταν πουλά κόκκινα δάνεια με μεγαλύτερη απώλεια απ’ όσο προβλέπεται από τα μοντέλα. Αυτές οι προσαρμογές μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες. Ο νέος κανόνας θα δίνει στις τράπεζες επιλογές να αποτρέψουν τέτοιες επιπτώσεις όταν πωλούν μεγάλα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων με ζημιά.

Το νέο μέτρο, σύμφωνα με το Bloomberg, θα ισχύει για τις πωλήσεις μετά τις 23 Νοεμβρίου του 2016 και θα λήγει τρία χρόνια αφότου τεθούν σε ισχύ οι κανόνες, σύμφωνα με το έγγραφο. Για να μπορέσει να ενταχθεί στο μέτρο, μια τράπεζα θα πρέπει να πουλήσει πάνω από το 20% των κόκκινων δανείων της.

Το νέο αυτό νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει προς υπογραφή από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου, όπου και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ