Μέχρι που θα πάνε τα “κίτρινα γιλέκα”;

Το κίτρινο γιλέκο που οι οδηγοί στην Γαλλία είναι υποχρεωμένοι να έχουν στο αυτοκίνητό τους σε περίπτωση ανάγκης, έχει μετατραπεί σε σύμβολο διαμαρτυρίας, αλλά και αναγνώρισης.  

Το κίνημα των κίτρινων γιλέκων ξεκίνησε αυθόρμητα στην Γαλλία, με αφορμή τις προβλεπόμενες αυξήσεις στα καύσιμα, από τα κοινωνικά μέσα στις αρχές του Νοεμβρίου και αναπτύχθηκε χωρίς να έχει αναδείξει μέχρι στιγμής έναν αρχηγό και δεν καθοδηγείται ούτε από τα κόμματα ούτε από τα συνδικάτα. Όπως αναφέρουν αναλυτές, το κίνημα των κίτρινων γιλέκων που γεννήθηκε από τη βάση χωρίς πολιτικά κόμματα ή συνδικάτα, αποδεικνύει την μεγάλη επιθυμία ων Γάλλων πολιτών να συμμετέχουν στις αποφάσεις ή έστω να έχουν κάποιο λόγο, κάτι που είχε υποσχεθεί και ο ίδιος ο πρόεδρος Ε. Μακρόν, όταν μιλούσε για εμπιστοσύνη στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους τοπικούς παράγοντες και φορείς.Όμως, η ιδέα όμως αυτή ήλθε σε πλήρη αντίθεση με τον τρόπο στη λήψη αποφάσεων που εφάρμοσε ο E. Μακρόν με την ανάληψη της εξουσίας, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί ένα μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του.Έχοντας “ξεχάσει” τους τοπικούς παράγοντες ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με αντιδράσεις.

Στις 17 Νοεμβρίου περισσότερα από 240.000 “κίτρινα γιλέκα” διαμαρτυρήθηκαν στην Γαλλία κατά της αύξησης των φόρων επί των καυσίμων και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης σε 2.000 συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την χώρα.  Τα “κίτρινα γιλέκα” δεν κατόρθωσαν να αποκλείσουν την Γαλλία, όπως ήθελαν, αλλά ολόκληρη η επικράτεια επηρεάσθηκε από τις ενέργειές τους, γεγονός που αποτελεί σε επιτυχία για το κίνημα αυτό που οργανώθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μακριά από πολιτικά κόμματα και συνδικάτα.

Γενικότερα, το κίνημα διαμαρτυρίας εκδηλώνεται έπειτα από μία δύσκολη χρονιά για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την αύξηση της δυσαρέσκειας για το πρόγραμμά του για τον μετασχηματισμό της Γαλλίας, με αποτέλεσμα η δημοτικότητα του προέδρου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εκλογή του το 2017.Το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” από την άλλη έχει την υποστήριξη του 73% των Γάλλων σύμφωνα με το ινστιτούτο Elabe. “Το 54% των ψηφοφόρων του Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζουν ή τρέφουν συμπάθεια προς το κίνημα. Δεν είναι και ανώδυνο”, τονίζει αναλυτής του ινστιτούτου.”Είτε είναι λίγες είτε πολλές χιλιάδες, είτε καταφέρουν είτε όχι να μπλοκάρουν την χώρα, “τα κίτρινα γιλέκα έχουν νικήσει”, αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Le Parisien. “Υπενθύμισαν στους ηγέτες μας ότι η οικολογική φορολογία είναι προορισμένη να αποτύχει εάν αγνοεί την καθημερινότητα εκείνων που προτίθεται να βοηθήσει”.

 Συνέχεια αντιδράσεων 

Δεύτερο Σαββατοκύριακο (24 Νοεμβρίου) των κινητοποιήσεων του κινήματος των “κίτρινων γιλέκων” στη Γαλλία και συγκρούσεις ξέσπασαν στο Παρίσι μεταξύ των διαδηλωτών , που διαμαρτύρονται για την άνοδο των τιμών των καυσίμων και τις οικονομικές πολιτικές του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, και της αστυνομίας που έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση.

Περισσότερα από 81.000 “κίτρινα γιλέκα” διαδήλωναν γύρω χθες το μεσημέρι σε ολόκληρη τη Γαλλία, εκ των οποίων 8000 στο Παρίσι, έναντι 224.000 συνολικά το προηγούμενο Σάββατο, σύμφωνα με καταμέτρηση του υπουργείου Εσωτερικών.

Η αστυνομία προχώρησε σε 35 προσαγωγές στη γαλλική επικράτεια, από τις οποίες οι 18 στο Παρίσι. Είκοσι δύο άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με το υπουργείο. Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών 2 αστυνομικοί, ενώ το περασμένο Σάββατο την ίδια ώρα ο αριθμός των τραυματιών ανερχόταν σε 106. Περίπου 5000 μέλη των “κίτρινων γιλέκων” συγκεντρώθηκαν στο Σανζ Ελιζέ, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν τους εμποδίσουν να φθάσουν στο προεδρικό μέγαρο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ κατηγόρησε την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ότι πυροδοτεί τις διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα. “Η ακροδεξιά έχει κινητοποιηθεί και στήνει οδοφράγματα στο Σανζ Ελιζέ. Η αστυνομία σταδιακά τους αδρανοποιεί και τους απωθεί” είπε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών. Σε ένα μήνυμα στο Twitter, η Λεπέν ανέφερε: “Σήμερα, ο κύριος Καστανέρ χρησιμοποιεί αυτό για να με στοχοθετήσει. Είναι ύπουλος και ανέντιμος”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ