Ποιος είναι ο Ματέο Σαλβίνι και γιατί “απειλεί” να βάλει φωτιά στην Ευρώπη;

Από την μέρα που η συνεργασία μεταξύ της Λέγκας του Βορά και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων ανέλαβε την τύχη της Ιταλίας, ήταν σχεδόν σίγουρο πως κάποτε θα φτάναμε σε αυτή την στιγμή, που η Ιταλία έχει καταθέσει ένα προϋπολογισμό σύμφωνο με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των δύο κομμάτων και την Ευρώπη να βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Να ψάχνει τον τρόπο να επιβάλει κυρώσεις και να ξεκινήσει τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στην ιστορία της Ένωσης. 

Ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Ιταλικής επίθεσης ενάντια στις επιταγές της Ευρώπης, είναι ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός εσωτερικών της χώρας, Ματέο Σαλβίνι. Ο γεννημένος στις 9 Μαρτίου 1973 πολιτικός, θεωρείται σκληρός αντιευρωπαϊστής, με έντονη κριτική σκέψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκληρός πολέμιος του ευρώ. Ο Μ. Σαλβίνι αντιτίθεται στην (όπως αποκαλεί) “παράνομη” μετανάστευση στην Ιταλία και την ΕΕ καθώς και στην διαχείριση των αιτούντων ασύλου από την ΕΕ. Θεωρείται, επίσης, ένας από τους κυριότερους ηγέτες του λαϊκιστικού κύματος που συγκλόνισε την Ευρώπη κατά τη δεκαετία του 2010 και μέλος του νεο-εθνικιστικού κινήματος, μίας δεξιάς ιδεολογίας που έδωσε έμφαση στην αντι-παγκοσμιοποίηση, στον εθνικισμό και στον προστατευτισμό.

Από πολλούς χαρακτηρίζεται ο πιο ισχυρός άνθρωπος σήμερα στην Ιταλία, ενώ οι απόψεις του από πολλά μέσα αλλά και πολιτικούς μέσα στην Ευρώπη έχουν χαρακτηριστεί ακροδεξιές, κάτι που αποτελεί μεγάλη διαδρομή για ένα πολιτικό, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από τις τάξεις της κεντροαριστεράς και πιο συγκεκριμένα από το αυτόνομο αριστερό κοινωνικό κέντρο Leoncavalio. Έχοντας ερωτηθεί πολλές φορές πως γίνεται από τις αυτοδιαχειριζόμενες ομάδες με εθελοντές αμοιβαίας βοήθειας, έφτασε να είναι η κεντρική φωνή της λαϊκίστικης δεξιάς και κύριος εκπρόσωπος της Λέγκας του Βορά, απαντάει πως “Ειρωνικά, βλέπω περισσότερες ευθείες αξίες στην ευρωπαϊκή δεξιά απ ‘ότι σε κάποια αριστερά κόμματα και αυτά τα κινήματα είναι εκείνα που υπερασπίζονται σήμερα τους εργάτες, εκείνους που οδηγούν τις σωστές μάχες. Έτσι, δεν βλέπω τίποτα παράξενο να αναζητήσω διάλογο με ποιος σήμερα ενσωματώνει την αντίσταση σε αυτή τη λάθος Ευρώπη”.

Ο Ματέο Σαλβίνι σπόυδασε πολιτικές επιστήμες και ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, όμως μετά από 16 χρόνια σπουδών, παράτησε το Πανεπιστήμιο πριν πάρει το δίπλωμα του για χάρη της πολιτικής και δεν επέστρεψε ποτέ για να αποφοιτήσει. Το 1990 έγινε μέλος της Λέγκας του Βορά, σαν βασικό μέλος της νεολαίας του κόμματος και μετά από μερικά χρόνια εσωτερικών διεργασιών το 2013 ανέβηκε στην ηγεσία του κόμματος. Στο μεσοδιάστημα εκλέχθηκε 2 φορές Ευρωβουλευτής, αναμίχθηκε με τις τοπικές εκλογές για την δημαρχία του Μιλάνο. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, ανέπτυξε ακόμα πιο σκληρές αντι-ευρωπαϊκές τάσεις και μια πολύ κριτική άποψη ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το 2018 κατάφερε και έφερε την Λέγκα του Βορά τρίτη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις Ιταλικές εκλογές και τελικά ανέλαβε την εξουσία σε συνεργασία με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, με τα δύο κόμματα να μην έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους ιδεολογικά, όμως να κινούνται και τα δύο από την ίδια άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την “απέχθεια” τους για το κοινό Ευρωπαϊκό νόμισμα και τις υποσχέσεις για μια κοινωνική πολιτική η οποία για τις Βρυξέλλες είναι εντελώς λαϊκίστικη και εκτός κάθε λογικής, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην αντίδραση της στον Ιταλικό προϋπολογισμό. 

Όσοι ξέρουν τον Ματέο Σαλβίνι, υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα του προϋπολογισμού, καθώς δεν αναγνωρίζει τον θεσμικό ρόλο της Ένωσης και την παρεμβολή της στην εθνική οικονομία. Κάποιοι δε υποστηρικτές του, υποστηρίζουν πως θα προτιμήσει να “βάλει φωτιά” σε όλα, ακόμα και στον εαυτό του, παρά να υποχωρήσει από αυτό που πρεσβεύει. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ