Συνεχίζεται η “ελεύθερη πτώση” των τραπεζών παρασύροντας το ΧΑ

Συνεχίζεται και σήμερα το σφυροκόπημα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται για μια ακόμη συνεδρίαση στο έλεος των πωλητών.

Την ίδια ώρα, στο “κόκκινο” κινούνται και οι κύριες χρηματιστηριακές αγορές, με τους traders να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην αυριανή ημέρα, οπότε λήγει η δεύτερη προθεσμία που έχουν δώσει οι Βρυξέλλες στη Ρώμη να αλλάξει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 και να ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες για μείωση του ελλείμματος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραφε πριν από λίγο απώλειες 5,19%, στην περιοχή των 414 μονάδων, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να σημειώνοντας πτώση έως και πάνω από 6%. Ειδικότερα, η μετοχή της Alpha Bank υποχωρούσε πριν λίγο κατά 6,80%, ακολουθούμενη από τον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς με -4,23%, την Εθνική Τράπεζα με απώλειες 3,35% και τη Eurobank με πτώση 3,07%.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν οριακά υψηλότερα από το όριο των 600 μονάδων, σημειώνοντας απώλειες 2,49%. Ανάλογη εικόνα και για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος με απώλειες 2,52% κινείτο στην περιοχή των 1.576 μονάδες. Στις 964 μονάδες ο Mid Cap, με πτώση 1,93%.

Εν τω μεταξύ, η αβεβαιότητα λόγω Ιταλίας μετά και το νέο διαφαινόμενο αδιέξοδο στις επαφές Ρώμης – Βρυξελλών, επιβαρύνουν σήμερα και την εικόνα των ελληνικών ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς διαμορφώνεται στο 4,66% ή 12 μονάδες βάσης υψηλότερα σε σχέση με χθες, του 7ετούς ομολόγου κινείται στο 4,36%, ενώ η απόδοση του 5ετούς ενισχύεται στο 3,60%.

Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων αναρριχώνται σε υψηλό ενός μήνα, με το επιτόκιο του ιταλικού 10ετους να φτάνει στο 3,65%, αυξημένο κατά 19 μονάδες βάσης σε σχέση με εχθές, ενώ για το 5ετές διαμορφώνεται στο 2,92%.

Αντίθετα, το επιτόκιο του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, διαμορφώνεται σε χαμηλό τριών εβδομάδων, στο 0,347%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ