Το τέλος του χαρτιού για το Δημόσιο!

Μια είδηση που ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία του Δημοσίου, αλλά αυτή την φορά όχι “χάρτινη” αλλά ηλεκτρονική, έρχεται από το Summit της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης από το βήμα του “Thessaloniki Summit 2018”, μέσα στον Δεκέμβριο θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου ψηφιακής διακίνησης εγγράφων στο Δημόσιο, ένα εμβληματικό έργο, το οποίο έρχεται να καταργήσει τη διακίνηση του χαρτιού του δημόσιου τομέα. Στην πράξη αυτό συνεπάγεται ότι 23.000 φορείς δεν θα διακινούν πλέον χαρτί μεταξύ τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε όρους διαφάνειας και εξοικονόμησης.

Παράλληλα, ανέφερε ο Στέλιος Ράλλης θα ξεκινήσει και η πιλοτική εφαρμογή της Ψηφιακής Πύλης που θα συνδέει όλα τα βασικά μητρώα του ελληνικού δημοσίου και όλες οι υπηρεσίες θα παρέχονται ηλεκτρονικά. Το έργο ξεκινά πιλοτικά με τους δημοσίους υπαλλήλους και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί και για όλους τους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να αποκτούν μία ασφαλή πρόσβαση επιπέδου τραπεζικών συναλλαγών, θα μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε συναλλαγή θέλουν με το δημόσιο χωρίς χαρτί. Όταν μία υπηρεσία ζητάει κάτι από έναν πολίτη, δεν θα το ζητάει καν από τον πολίτη θα το τραβάει απευθείας από αυτόν που είναι ο κύριος του μητρώου.

Μια ολόκληρη εποχή κλείνει λοιπόν με την κατάργηση του χαρτιού και μαζί με αυτήν ελπίζουμε και μια εποχή απίστευτης γραφειοκρατίας που την συνόδευσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ