Σε υψηλό έξι ετών ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχεδόν έξι χρόνια “έτρεξε” ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, ωθούμενος από τις τιμές της ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ενώ ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα, αναθεωρήθηκε πτωτικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκαν κατά 2,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, μετά από άνοδο 2,1% τον Σεπτέμβριο και 2% τον Αύγουστο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί από τον Δεκέμβριο του 2012.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,2%, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, αλλά επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με το 0,5% του Σεπτεμβρίου.

Η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες ενισχύθηκαν τον Οκτώβριο κατά 10,7% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές για άλλα βιομηχανικά προϊόντα αυξήθηκαν μόλις κατά 0,4%. Οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στην οικονομία της ευρωζώνης, σημείωσαν άνοδο 1,5% σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα υποχώρησαν κατά 0,3%.

Ο δομικός πληθωρισμός, όπου δεν συμπεριλαμβάνονται οι ευμετάβλητοι τομείς της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις αποφάσεις πολιτικής της, αναθεωρήθηκε χαμηλότερα, στο 1,2% σε ετήσια βάση, έναντι 1,3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση της Eurostat. Ωστόσο, ενισχύθηκε περισσότερο από τον Σεπτέμβριο, που εμφάνισε αύξηση 1,1%..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ