Emirates: Αύξηση 10% στα έσοδα αλλά πτώση 53% στα κέρδη

Η σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου, οι δυσμενείς συναλλαγματικές διακυμάνσεις και η dnata έπληξαν τα αποτελέσματα του Ομίλου Emirates το πρώτο εξάμηνο της οικονομικής χρήσης 2018-2019, παρά τη σταθερή ανάπτυξη που κατέγραψαν τα έσοδα το ίδιο διάστημα.

Ειδικότερα, τα έσοδα του Ομίλου Emirates ανήλθαν σε 14,8 δισ. δολάρια για τους πρώτους έξι μήνες του οικονομικού έτους 2018-19, σημειώνοντας αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με τα 13,5 δισ. δολάρια κατά την ίδια περίοδο την περσινή χρονιά.

Η κερδοφορία, όμως, μειώθηκε κατά 53% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με τον όμιλο να αναφέρει καθαρά κέρδη ύψους 296 εκατ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2018-2019.Τα έσοδα επηρεάστηκαν κυρίως από τη σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 37%, όπως επίσης και από τη αρνητική επίπτωση της ισοτιμίας νομισμάτων σε κάποιες αγορές.

Η ταμειακή θέση του Ομίλου στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 ανερχόταν στα 5,9 δισ. δολάρια, σε σχέση με τα 6,9 δισ. δολάρια της 31η Μαρτίου 2018.

Σε ό,τι αφορά την Emirates, το πρώτο εξάμηνο της χρήσης εμφάνισε αύξηση εσόδων κατά 10% τα οποία άγγιξαν τα 13,3 δισ. δολάρια και κέρδη μειωμένα κατά 86%, στα 62 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, 30,1 εκατομμύρια επιβάτες, κατά 3% περισσότεροι, ταξίδεψαν με την Emirates, με τη συνολική επέκταση του στόλου κατά 3%. Η ελκυστικότητα του Ντουμπάι ως προορισμό παραμένει ισχυρή με την αεροπορική εταιρεία να μεταφέρει 9% περισσότερους πελάτες στο κόμβο της.

Το ίδιο διάστημα η dnata παρουσίασε αύξηση των εσόδων κατά 11%, με αυτά να ανέρχονται στα 1,9 δισ. δολάρια. Παράλληλα, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 31% φτάνοντας τα 235 εκατ. δολάρια από τη συναλλαγή της dnata. Χωρίς αυτή, τα έσοδα θα είχαν μειωθεί κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. H dnata διαχειρίστηκε αυτό το εξάμηνο 350.052 αεροσκάφη, κατά 6% περισσότερα, αλλά και 1,5 εκατ. τόνους φορτίου, σημειώνοντας αύξηση 2%.

Emirates_dnata

Η Αυτού Μεγαλειότης Σεΐχης Ahmed bin Saeed Al Maktoum, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Emirates Airline και του Ομίλου Emirates, δήλωσε σχετικά: “Η Emirates και η dnata μεγάλωσαν σταθερά το πρώτο εξάμηνο του 2018-2019. Η ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας υψηλής ποιότητας παρέμεινε υγιής, έχοντας προσελκύσει παλιούς και νέους πελάτες στις δραστηριότητές μας, κάτι το οποίο φαίνεται στα αποτελέσματα των εσόδων μας. Παρ’ όλα αυτά, το υψηλό κόστος και οι υποτιμήσεις νομισμάτων σε αγορές όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Αγκόλα και το Ιράν, μείωσαν τα κέρδη μας κατά 4,6 δισ. HAE”.

“Διαχειριζόμαστε με προορατικό τρόπο τις αμέτρητες προκλήσεις της αεροπορικής και της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της άκαμπτης καθοδικής πίεσης στις αποδόσεις μας και τις αβέβαιες οικονομικές και πολιτικές καταστάσεις στην περιοχή αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ασκούμε στενό έλεγχο στα προβλεπόμενα έξοδα και θα συνεχίσομε να δουλεύουμε για να βελτιώνουμε την απόδοση μας μέσω νέων τεχνολογιών και εταιρικών δραστηριοτήτων”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, προέβλεψε ότι “οι επόμενοι 6 μήνες θα είναι δύσκολοι, αλλά οι βάσεις του Ομίλου της Emirates είναι σταθερές. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι h αγορά και ο κόμβος μας στο Ντουμπάι συνεχίζει να προσελκύει ταξιδιωτική ζήτηση, καθώς η αεροπορική εταιρεία μετέφερε 9% περισσότερους πελάτες στο Ντουμπάι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018-19 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αναμένουμε αυτή η ζήτηση να παραμείνει υγιής καθώς δημιουργούνται νέα αξιοθέατα και η πόλη ετοιμάζεται για το Dubai Expo 2020″.

Emirates_Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum

 

“Καθώς εξελισσόμαστε, παραμένουμε πάντα προσηλωμένοι στη διατήρηση των δραστηριοτήτων μας. Το πετυχαίνουμε αυτό παραμένοντας ευκίνητοι, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες που βλέπουμε και επενδύοντας στην εξυπηρέτηση των πελατών, με ακόμη υψηλότερης ποιότητας προϊόντα. Τους τελευταίους έξι μήνες, η βάση εργαζομένων του Ομίλου συρρικνώθηκε κατά 1% σε σχέση με την 31η Μαρτίου 2018, με το προσωπικό να μειώνεται από τα 103.363 στα 101.983 άτομα. Αυτό σχετίζεται με την αναλογία συνταξιοδοτήσεων – προσλήψεων, με τις προσλήψεις να πραγματοποιούνται με χαμηλότερους ρυθμούς, καθώς σε πολλά τμήματα της εταιρείας έχουν υιοθετηθεί νέες τεχνολογίες και πιο σύγχρονες διαδικασίες αλλά χρησιμοποιούνται και εξωτερικοί συνεργάτες”, κατέληξε ο επικεφαλής του Ομίλου Emirates.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ