Η Ευρώπη μίλησε: Δεν κόβονται οι συντάξεις!

Το σημερινό Euro working group δέχτηκε το δημοσιονομικό πλεόνασμα της χώρας και έδωσε το “πράσινο φως” για την μη περικοπή των συντάξεων. Όπως αποφάσισε το Eurogroup, η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2019, έτσι δεν είναι αναγκαία η ενεργοποίηση των μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί. Μετά από αυτή την εξέλιξη, είναι σχεδόν βέβαιο πως και το επερχόμενο Eurogroup θα δεχτεί τις αποφάσεις της ομάδας εργασίας, έτσι οι συντάξεις τελικά θα σωθούν. 

Οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν “ευρέως θετικοί” στο σημερινό EuroWorking Group για τον ελληνικό προϋπολογισμό και την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα θα πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, χωρίς την περικοπή των συντάξεων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ  καλά πληροφορημένη πηγή τα θετικά μέτρα που περιλαμβάνονται στον ελληνικό προϋπολογισμό είναι σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. 

Τυπικά, σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθούν όλοι οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης μαζί με τις επίσημες συστάσεις της Επιτροπής που θα δημοσιευθούν στις 21 Νοεμβρίου. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ