Τουσκ: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 25 Νοεμβρίου για το Brexit

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στις 25 Νοεμβρίου για να εγκρίνουν τη συμφωνία “διαζυγίου” της Βρετανίας με την ΕΕ, σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν συμβεί κάτι έκτακτο, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

“Αν δεν συμβεί τίποτα έκτακτο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να οριστικοποιηθεί και να επισημοποιηθεί η συμφωνία Brexit. Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου”, δήλωσε ο Τούσκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Τουσκ σημείωσε ότι Brexit είναι μια “lose-lose κατάσταση” για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, ωστόσο απευθυνόμενος στους Βρετανούς τόνισε: “Όσο θλιβερό κι αν είναι να σας βλέπω να φεύγετε, θα κάνω τα πάντα ώστε ο αποχαιρετισμός αυτός να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο οδυνηρός, για εσάς και για εμάς”.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι η συμφωνία των 585 σελίδων για το Brexit εξετάζεται ήδη από όλα τα κράτη-μέλη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι εκπρόσωποι των 27 χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν για να συζητήσουν. “Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν πάρα πολλά σχόλια”, συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε, οι εκπρόσωποι των 27 χωρών-μελών της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης την εντολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να οριστικοποιήσει την κοινή πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με το μπλοκ και θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους έως τις 22 Νοεμβρίου, ώστε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συνεδριάσει στις 25 Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ