Τι αλλάζει και πότε στα τέλη της κινητής τηλεφωνίας

Την μείωση του κόστους κλήσεων αλλά και του κόστους μηνυμάτων ψήφισαν οι ευρωβουλευτές, ενώ και οι εταιρείες θα επωφεληθούν σημαντικά από τους νέους κανονισμούς περί μακροπρόθεσμων επενδύσεων εντός της Ένωσης.

Όπως αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο, οι ενιαίες χρεώσεις κλήσης ανα λεπτό εντός της ΕΕ θα διαμορφωθεί στα 19 σεντ ενώ το κόστος του γραπτού μηνύματος στα 6 σεντ. Η διάταξη έχει ημερομηνία εφαρμογής την 15η Μαΐου του 2019, με τον νέο αυτό νόμο να αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση των επενδύσεων που απαιτούνται για την έλευση του 5G στις ευρωπαϊκές πόλεις έως το 2020, γεγονός που θα έκανε τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες πολύ πιο γρήγορες.

Η Ισπανίδα βουλευτής Pilar Del Castillo, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), υπεύθυνος για την εφαρμογή των νέων κανόνων μέσω του Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η νομοθεσία θα καθιστούσε τις υπηρεσίες μέσω διαδικτύου όπως το Skype και το Whatsapp “πιο διαφανείς και αξιόπιστες για τους Ευρωπαίους. Από την τελευταία ανασκόπηση του 2009, η αγορά υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών έχει αλλάξει δραματικά. Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις που βασίζονται όλο και περισσότερο στις υπηρεσίες δεδομένων και πρόσβασης στο διαδίκτυο, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά. Με τους νέους αυτούς κανόνες εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο, συμπεριλαμβάνοντας τα νέα αυτά δεδομένα στο πεδίο εφαρμογής του”.

Οι κανόνες αποσκοπούν στην καλύτερη προστασία των χρηστών. Για παράδειγμα, διευκολύνοντας τους χρήστες να αλλάξουν πάροχο, αλλά και να λάβουν αποζημίωση αν υπάρχουν προβλήματα. Επιπλέον, υπάρχουν επίσης μέτρα για την τόνωση των επενδύσεων σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας και την ενίσχυση της συνδεσιμότητας κινητής τηλεφωνίας και 5G. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης το υποχρεωτικό σύστημα προειδοποίησης “112” για την προειδοποίηση με γραπτό μήνυμα σε περίπτωση επικείμενων σοβαρών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών, όπως τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ