Σε χαμηλό τεσσάρων ετών ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο

Με τον ασθενέστερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών αναπτύχθηκε η οικονομία της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του 2018, ενώ επιβράδυνση κατέγραψε και η απασχόληση, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το ΑΕΠ της ευρωζώνης για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 0,2%, επιβεβαιώνοντας την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat στις 30 Οκτωβρίου, σημειώνοντας τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Η οικονομία της Γερμανίας, η μεγαλύτερη της ευρωζώνης, συρρικνώθηκε κατά 0,2%, η Γαλλία εμφάνισε ανάπτυξη 0,4%, ενώ η οικονομία της Ιταλίας παρέμεινε στάσιμη.

Η Eurostat επιβεβαίωσε επίσης ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ ήταν 1,7%, το χαμηλότερο επίπεδο από το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Η Ευρώπη των 28 αναπτύχθηκε το ίδιο διάστημα κατά 0,3%, με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο 1,9%.

Εν τω μεταξύ, επιβράδυνση κατέγραψε στο τρίτο τρίμηνο του έτους και η απασχόληση. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο αριθμός των απασχολούμενων στη ζώνη του ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,3% σε ετήσια, έναντι ανόδου 0,4% και 1,5% αντίστοιχα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Αδύναμη εικόνα εμφάνισε τέλος και η βιομηχανική παραγωγή στο μπλοκ, η οποία τον Σεπτέμβριο υποχώρησε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσε άνοδο κατά 0,9%.

Παρά την αδύναμη ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου, πάντως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι δεν συντρέχει λόγος για να αλλάξει την πολιτική της. “Αυτήν τη στιγμή, ο αντίκτυπος δεν είναι τέτοιος ώστε να μας κάνει να αλλάξουμε θεμελιωδών τις προοπτικές μας”, δήλωσε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ