Ανοίγουν οι λογαριασμοί Σημίτη, Χρυσοχοΐδη και Μαλέσιου, τι απαντά ο πρώην πρωθυπουργός

Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, καθώς και άλλων στελεχών της τότε κυβέρνησης, ζήτησε η Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, για την υπόθεση εκσυγχρονισμού των φρεγατών το 2003.

Η παραγγελία της Αρχής, που αποκάλυψε η εφημερίδα “Τα Νέα” και επιβεβαιώνεται αρμοδίως από την Αρχή, έγινε με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με κατάθεση Γάλλου στελέχους της εταιρείας που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών με γενικές αναφορές περί του τότε πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων.

Εκτός από τους λογαριασμούς του πρώην πρωθυπουργού η Αρχή έχει ζητήσει και το άνοιγμα λογαριασμών της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Ευάγγελου Μαλέσιου. Παράλληλα, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών σε Ελλάδα και Γερμανία έχουν ζητηθεί και για τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού, Σπύρο Σημίτη, με αφορμή δημοσιεύματα για συγκεκριμένο έμβασμα ποσού 800 χιλιάδων ευρώ για τα οποία ήδη διενεργείται έρευνα και από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Το έγγραφο της Αρχής για το άνοιγμα των λογαριασμών του Κ. Σημίτη και άλλων έξι προσώπων απευθύνεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) καθώς και στην Attica Bank, και ζητείται να αποσταλούν όλα τα στοιχεία των λογαριασμών από το 2000 έως σήμερα.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αίτημα της οικονομικής εισαγγελίας να ανοίξουν και να ελεγχθούν οι λογαριασμοί του πρώην πρωθυπουργού και μελών της οικογένειάς του, ο Κ. Σημίτης με ανακοίνωσή του νωρίτερα σχολίασε ότι δεν έχει να κρύψει τίποτα.

“Η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει. Η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ένοικους της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι προφανές, ότι η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη. Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Τα σχετικά δημοσιεύματα εστιάζονται σε συκοφαντίες. Και στις συκοφαντίες θα απαντήσω, αφού διαπιστώσω ποιοι εμπλέκονται”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός στην ανακοίνωσή του.

Το θέμα σχολίασε μιλώντας στον ΣΚΑΙ και ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επιβεβαίωσε το δημοσίευμα των Νέων. “Οι λογαριασμοί έχουν ανοιχτεί. Ας ανοίξουν ό,τι θέλουν” σημείωσε, προσθέτοντας ότι “καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται”.

Ο M. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για παιχνίδια δικαστικών λειτουργών με βάση τις συζητήσεις καφενείου. “Να ξέρουν όμως, ότι αυτό θα τους έρθει μπούμερανγκ γιατί η ίδια η δημοκρατία με τους νόμους της έχει απαντήσεις”, πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε δε ότι ψάχνουν εδώ και καιρό να ενοχοποιήσουν τον Κώστα Σημίτη και βάζουν στο κάδρο και τη σύζυγο του και τον αδελφό του για μια κατάθεση ενός Γάλλου πρώην στελέχους της εταιρείας “Thales” που ενδιαφερόταν για το C4I, ο οποίος καταδικάστηκε στη Γαλλία γιατί δεν μπόρεσε να αποδείξει όσα ισχυριζόταν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ