Οι 500 σελίδες που θα κρίνουν το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρώπη

Όπως αφήνεται να διαρρεύσει τόσο από την μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από την μεριά της Βρετανίας, φαίνεται πως επιτέλους υπάρχει ένα σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, αν και τα εμπόδια που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται πως είναι ακόμα αρκετά, για να μπορεί κάποιος από τις δύο μεριές να δηλώσει ευχαριστημένος ή δυσαρεστημένος. 

Το σχέδιο της “τεχνικής συμφωνίας” που φέρεται πως υπάρχει, θα πρέπει εκτός από την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας να πάρει και την έγκριση του κοινοβουλίου της χώρας, με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να έχει αρκετούς υφάλους στο δρόμο της, αφού αρκετοί από τους υπουργούς της δείχνουν να αντιστέκονται σε αυτό το προσχέδιο. Ακόμα όμως και αν περάσει τον σκόπελο του υπουργικού της συμβουλίου, θα πρέπει να περάσει από την Βουλή των Λόρδων, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει χωρίς τεράστια μάχη από την μεριά της και πάλι χωρίς εγγυημένα αποτελέσματα, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αναλυτές, “τώρα ξεκινάει ο χορός”.

Η Τερέζα Μέι παρουσίασε το προσχέδιο των σχεδόν 500 σελίδων της “τεχνικής συμφωνίας” χθες βράδυ στα μέλη του υπουργικού της συμβουλίου,ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό, πότε και ποιες λεπτομέρειες του σχεδίου συμφωνίας θα βγουν στην δημοσιότητα, αν και οι εκθέσεις των μέσων ενημέρωσης της χώρας έδειξαν ότι το σχέδιο συμφωνίας επικεντρώνεται σε νέες προτάσεις στα σύνορα της Ιρλανδίας / Βορείου Ιρλανδίας και μια ρύθμιση για τη διατήρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση μετά από την Brexit, για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Ουσιαστικά το εγχείρημα της Τ. Μέι, επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί η μετατροπή των συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας σε «σκληρά σύνορα» με φυσικούς συνοριακούς ελέγχους Μια τέτοια πιθανότητα θα έχει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και τις κοινωνίες και στις δύο χώρες και θα μπορούσε ακόμη να θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία. Το ακανθώδες ζήτημα των Ιρλανδικών συνόρων έχει ήδη τεθεί προς υπογραφή ανάμεσα στις δύο πλευρές εδώ και μερικούς μήνες σαν ένας τρόπος για να διατηρηθούν τα σύνορα χωρίς τριβές σε περίπτωση μη συμφωνίας. Ωστόσο, ενώ η ΕΕ δήλωσε ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα μπορούσε να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ για να το επιτύχει αυτό, το βρετανικό και βρετανικό Δημοκρατικό Κόμμα Δημοκρατικού Συνδικάτου της Βόρειας Ιρλανδίας απέρριψε την ιδέα οποιασδήποτε συμφωνίας που αποσπά τη Βόρεια Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως εκ τούτου, το σχέδιο συμφωνίας που μπήκε χθες στο τραπέζι φέρεται ότι κρατά το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου εντός της τελωνειακής ένωσης για ένα ορισμένο (αλλά μέχρι τώρα άγνωστο) χρονικό διάστημα, κάτι που ενοχλεί τους βουλευτές και τους υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης οι οποίοι έχουν δηλώσει ανοιχτά την πρόθεση τους να μην συνεναίσουν σε ένα τέτοιο σχέδιο. Κορυφαίος στον χορό της αμφισβήτησης της Τ. Μέι, ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κατηγόρησε την βρετανίδα πρωθυπουργό ότι ξεπούλησε τη χώρα και πως θα καταψηφίσει την συμφωνία. 

“Αυτή συμφωνία είναι η χειρότερη που θα μπορούσαμε να έχουμε” δήλωσε ο Μπ. Τζόνσον, για να συνεχίσει “αυτό που έχουμε, σεν είναι μόνο ότι η Βρετανία παραμένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ‘για μια αιωνιότητα και μια μέρα’, οπότε δεν μπορούμε πραγματικά να κάνουμε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου για να πάρουμε πίσω τον έλεγχο της νομοθεσίας μας, παραμένουμε σε ρυθμιστική ευθυγράμμιση με την ΕΕ, αποδεχόμενη τους κανόνες της ΕΕ, αλλά χωρίς να μπορούμε να τις διαμορφώσουμε”.

Το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει επίσης δεσμεύσεις για τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit, μια προτεινόμενη μεταβατική περίοδο 21 μηνών μετά την αναχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στις 29 Μαρτίου 2019, καθώς και λεπτομέρειες για το λεγόμενο “νομοσχέδιο του διαζυγίου” ύψους 39 δισ. λιρών όπως ανακοίνωσε σήμερα το BBC. 

Αυτή τη στιγμή γίνεται η σύνοδος του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία θα συζητηθεί το προσχέδιο της συμφωνίας, στο οποίο η Μέι θα προσπαθήσει να πείσει τους στενότερους υπουργούς της να το υποστηρίξουν. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του πρωθυπουργικού γραφείου της Βρετανίας, το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα, “για να εξετάσει το σχέδιο συμφωνίας που έχουν φτάσει οι διαπραγματευτικές ομάδες στις Βρυξέλλες και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα”. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ακόμα και αν η Μέι ξεπεράσει τα προβλήματα εντός της κυβέρνησης της, αυτό θα είναι το ευκολότερο και το μικρότερο από τα προβλήματα της, καθώς το κοινοβούλιο και η αντιπολίτευση την περιμένει με άγριες διαθέσεις, καθώς δεν υπάρχει πλειοψηφία για την στήριξη “σκληρού brexit” στο κοινοβούλιο, ενώ η παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου είναι σίγουρα δυνατή και δεν μπορεί να αποκλειστεί η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, με την Τερέζα Μέι να κινδυνεύει να μην πάρει την ψήφο ούτε των ίδιων της των βουλευτών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ