Νεολαία SPD: Ο συνασπισμός Μέρκελ – SPD δεν θα επιβιώσει το 2019

Την εκτίμηση ότι ο συνασπισμός της Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) δεν θα επιβιώσει το επόμενο έτος εξέφρασε ο επικεφαλής της Νεολαίας του SPD, Κέβιν Κιούνερτ, εντείνοντας τις ανησυχίες για το μέλλον του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Ήδη, η ανακοίνωση της Άνγκελας Μέρκελ στα τέλη του προηγούμενου μήνα ότι αποχωρεί από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) τον Δεκέμβριο και η πρόσφατη δήλωση του Χορστ Ζεεχόφερ ότι επίσης παραιτείται από επικεφαλής του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (SCU), έχουν θέσει σε συναγερμό τα πολιτικά κόμματα στη Γερμανία που προσπαθούν από τώρα να αποκωδικοποιήσουν τις επιπτώσεις που θα έχουν οι ανακοινώσεις αυτές στον ήδη ευάλωτο μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, όπου τρίτος εταίρος είναι οι Σοσιαλδημοκράτες.

Αν και η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι θα εξαντλήσει την τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία και ο Ζεεχόφερ τόνισε ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως υπουργός Εσωτερικών, και παρότι η ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Άντρεα Νάλες, παρά τις απογοητευτικές δημοσκοπήσεις και τις πρόσφατες εκλογικές απώλειες στις περιφερειακές εκλογές της Βαυαρίας και της Έσσης, δήλωσε ότι το κόμμα της δεν συζητά την αποχώρηση από την κυβέρνηση συνασπισμού, η εκτίμηση του Κιούνερτ προοιωνίζεται εξελίξεις στη Γερμανία το επόμενο έτος.

Εξάλλου, ο ηγέτης της Νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος εξαρχής είχε τεθεί κατά της σύμπραξης του SPD με τα CDU-SCU, δήλωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ιδίως μετά την αποχώρηση της Μέρκελ από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) τον Δεκέμβριο.

“Το επόμενο έτος είναι γεμάτο από (περιφερειακές) εκλογές και πολιτικές εξελίξεις που θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο”, σημείωσε ο Κιούνερτ στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, προσθέτοντας: “Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα κολλήσουμε μαζί τους το επόμενο έτος. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας για να προετοιμαστούμε για την D-Day των πρόωρων εκλογών”.

Ο Κιούνερτ συμπλήρωσε ακόμη ότι δεν γνωρίζει κάποιον που να πιστεύει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα επιβιώσει μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας το 2021.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πίεση που ασκεί η Νεολαία των Σοσιαλδημοκρατών προς την ηγεσία του κόμματος να πάρει αποστάσεις από τα άλλα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ιδιαίτερα μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Εκτίμηση που σε συνδυασμό με τις μέχρι τώρα εξελίξεις στις σχέσεις των Σοσιαλδημοκρατών με τα δύο συντηρητικά κόμματα της συγκυβέρνησης, δεν αποκλείεται να βάλει πρόωρο τέλος στην τέταρτη κυβέρνηση της Μέρκελ, ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πολιτική κατάσταση στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Μέρκελ έχει φτάσει ήδη δύο φορές ένα βήμα πριν τη διάλυση, με αφορμή την πρώτη φορά τη διαμάχη μεταξύ των εταίρων στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής και τη δεύτερη τη μοίρα του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ