Παραιτείται από την ηγεσία του CSU ο Ζεεχόφερ, παραμένει υπουργός Εσωτερικών

Την αποχώρησή του από την ηγεσία της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού συντηρητικού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Άνγκελα Μέρκελ και μέλους του κυβερνητικού συνασπισμού, ανακοίνωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ.

«Θα εγκαταλείψω τη θέση μου ως επικεφαλής του κόμματος”, δήλωσε ο Ζεεχόφερ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πόλη Bautzen της ανατολικής Γερμανίας, προσθέτοντας ότι το χρονοδιάγραμμα της παραίτησής του θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα.

Ο Ζεεχόφερ δήλωσε, πάντως, ότι η παραίτησή του από την ηγεσία του CSU δεν θα επηρεάσει τη θέση του ως υπουργού Εσωτερικών στην κυβέρνηση Μέρκελ. “Είμαι ο Ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών και θα συνεχίσω των υπηρετώ αυτόν τον ρόλο”, σημείωσε.

Όπως τόνισε η απόφασή του δεν υποκινήθηκε από τις απώλειες που κατέγραψε το κόμμα του στις πρόσφατες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Βαυαρία τον Οκτώβριο, αλλά σχετίζεται με την πρόθεσή του να υπάρξει ανανέωση στο κόμμα. “Έλαβα αυτήν την απόφαση ώστε το 2019 να αποτελέσει έτος ανανέωσης για τη CSU”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο 69χρονος Ζεεχόφερ, σύμμαχος αλλά και επικριτής κατά καιρούς της Μέρκελ, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με αφορμή την πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου για το μεταναστευτικό, είναι επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας εδώ και 10 χρόνια.

Σημειώνεται ότι η παραίτηση του Ζεεχόφερ έρχεται λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση της Άνγκελας Μέρκελ αφενός ότι αποχωρεί από την ηγεσία της Χρηστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και αφετέρου ότι η τρέχουσα τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία είναι η τελευταία που θα διεκδικήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ