Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια, 31 νεκροί, πάνω από 200 αγνοούμενοι

Στους 31 ανέρχονται οι νεκροί από τις δύο πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται στην Καλιφόρνια, ενώ περισσότεροι 228 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται και πάνω 250.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η πυρκαγιά Camp Fire, όπως την έχουν ονομάσει οι αρχές, που ξέσπασε στο βόρειο τμήμα της πολιτείας την Πέμπτη, 40 μίλια βορειοδυτικά του Σακραμέντο, έχει κατακάψει περισσότερα από 6.700 σπίτια και επιχειρήσεις στην πόλη Paradise, έχει αποψιλώσει πάνω από 111.000 στρέμματα και έχει στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε 29 ανθρώπους, αποτελώντας την πλέον θανατηφόρα και καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνιας. Σημειώνεται ότι στην φωτιά του πάρκου Griggith το 1933, που μέχρι πρότινος ήταν η πιο θανατηφόρα πυρκαγιά που είχε ζήσει η πολιτεία, είχαν χάσει τη ζωής τους 29 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή, μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής είχαν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο μόλις το 25% του πύρινου μετώπου, ενώ όπως ανακοίνωσε ο σερίφης της κομητείας Butte, Kory Honea, εξακολουθούν να αγνοούνται τουλάχιστον 228 άνθρωποι.

California_Fire_2

Εν τω μεταξύ, στο έλεος της φωτιά βρίσκεται και η νότια Καλιφόρνια. Η πυρκαγιά Woolsey έχει καταστρέψει τουλάχιστον 85.500 στρέμματα και περίπου 177 οικήματα, ενώ έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 2 ανθρώπους. Σύμφωνα με αξιωματούχους της πυροσβεστικής, προς το παρόν υπό έλεγχο βρίσκεται μόλις το 15% της φωτιάς.

Οι πυρκαγιές ανάγκασαν τις αρχές να δώσουν εντολή εκκένωσης σε περίπου 250.000 ανθρώπους στις κομητείες της Βεντούρα και του Λος Άντζελες, καθώς στις παραθαλάσσιες κοινότητες, όπου βρίσκεται και το πολυτελές θέρετρο του Μαλιμπού.

California_Fire_3

Όπως αναφέρουν οι αρχές, οι ζεστοί και ξηροί άνεμοι που πνέουν τόσο στη Νότια όσο και στη Βόρεια Καλιφόρνια και τροφοδοτούν τις δύο ισχυρές πυρκαγιές, αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη, προειδοποιώντας τους κατοίκους των περιοχών αυτών να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις εντολές εκκένωσης.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Jerry Brown, ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Από τη μεριά του, πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω αναρτήσεων στο Twitter το Σαββατοκύριακο επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση της Καλιφόρνιας, κατηγορώντας την για ελλιπή διαχείριση των δασών που οδήγησε στις δύο καταστροφικές πυρκαγιές.

California_Fire_4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ