“Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος” απαντάει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους

Με τους συνταξιούχους να περνάνε περισσότερο χρόνο μέσα σε δικηγορικά γραφεία παρά στο σπίτι τους, συνεχίζεται η μαζική κατάθεση προσφυγών και αιτήσεων για την καταβολή των αναδρομικών, ύστερα από τις αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαιώνουν τους συνταξιούχους. Μέχρι στιγμής οι αιτήσεις που ΄χουν κατατεθεί ξεπερνάνε τις 350.000 και όπως αναφέρουν οι ειδικοί θα έχουν διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Προκειμένου να αποσυμφορήσεις τόσο τις υπηρεσίες όσο και να γλυτώσει την ταλαιπωρία των συνταξιούχων, η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε πως από την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, οι αιτήσεις θα κατατίθενται μόνο ηλεκτρονικά, ενώ όπως ξεκαθαρίζει, μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής διαδικασίας που ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου, δίνεται και η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής αίτησης. 

Από την μεριά της η κυβέρνηση δια στόματος του αρμόδιου υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου προσπαθεί να αποτρέψει τις μαζικές υποβολές αιτήσεων, αναφέροντας χθες στην ομιλία του στη βουλή πως “όσοι παίρνουν σήμερα τα αναδρομικά (για τα ειδικά μισθολόγια) δεν έκαναν αγωγές- τόνισε- Κάποιοι από αυτούς είχαν κάνει, δεν έκαναν όλοι. Όταν λέμε ότι θα δώσουμε σε όλους αυτό που πραγματικά δημιουργούμε ως περιθώριο δημοσιονομικής ευχέρειας, το κάνουμε σήμερα, θα το κάνουμε και αύριο και θα το κάνουμε συνεχώς όλα τα επόμενα χρόνια”. Ο υφυπουργός ανέφερε πως έχουν ήδη επιστραφεί στους συνταξιούχους 354 εκατομμύρια ευρώ από τις εισφορές ασθενείας και ΑΚΑΓΕ χωρίς να γίνουν αγωγές, αφού”, όπως είπε, “ο νόμος Κατρούγκαλου δημιουργεί προϋποθέσεις βιωσιμότητας και βελτίωσης των παροχών”.

Το σύνολο των αναδρομικών που θα πρέπει να επιστραφεί στους συνταξιούχους όλων των ταμείων, αν ακυρωθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι, αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ, ποσό που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγει από τα ταμεία του κράτους, ειδικά αυτή την περίοδο (ή και κάποια άλλη περίοδο), με αποτέλεσμα η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να θωρακίζονται πίσω από τον νόμο Κατρούγκαλου και την θολή ερμηνεία του για να κινηθεί όπως την συμφέρει.

Στην ουσία ο υπουργός, και μέσα από αυτόν η κυβέρνηση, παραδέχεται πως οι συνταξιούχοι έχουν δίκιο για την επιστροφή των επιδομάτων που τους έχουν κοπεί, όμως εμμέσως πλην σαφώς παραπέμπει το θέμα στις δημοσιονομικές καλένδες, αφού τα λεφτά αυτά δεν υπάρχουν και είναι από δύσκολο έως τελείως απίθανο να βρεθούν υπό τις παρούσες (αλλά και τις μελλοντικές ίσως) συνθήκες. 

Ο μόνος που μπορεί να δώσει μια “θεωρητική” λύση σε αυτό θα είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αναμένεται να εκδώσει απόφαση για την ερμηνεία του νόμου Κατρούγκαλου και την εφαρμογή του, όμως, όπως έγινε με τόσες αποφάσεις του, ακόμα και με τελεσίδικες αποφάσεις, η κυβέρνηση τις εφαρμόζει επιλεκτικά και βάση των ταμειακών της διαθεσίμων.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ