Ιαπωνία: Ανέκαμψε ο τομέας των υπηρεσιών τον Οκτώβριο, σε υψηλό 6 μηνών ο PMI

Σημαντική άνοδο κατέγραψε ο κλάδος των υπηρεσιών στην Ιαπωνία τον Οκτώβριο, καθώς οι νέες επιχειρήσεις αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πεντέμισι ετών, σημάδι ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ανέκαμψαν μετά το πλήγμα που δέχθηκαν από μια σειρά φυσικών καταστροφών.

Ειδικότερα, ο PMI του τομέα υπηρεσιών της Markit/Nikkei ενισχύθηκε σε υψηλό εξαμήνου τον Οκτώβριο, φτάνοντας στις 52,4 μονάδες σε εποχικά διορθωμένη βάση, από τις 50,2 μονάδες που ήταν τον Σεπτέμβριο. Ο Οκτώβριος αποτελεί τον 25ο συνεχή μήνα που ο σχετικό δείκτης παραμένει πάνω από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

“Η επιχειρηματική δραστηριότητα διευρύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, καθώς οι επιχειρήσεις είδαν τη καλύτερη μηνιαία βελτίωση των συνθηκών ζήτησης από τον Μάιο του 2013”, σημείωσε ο Joe Hayes, οικονομολόγος της IHS Markit και συντάκτης της έρευνας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι πολλοί από τους ερωτηθέντες επεσήμαναν ότι η άνοδος τόσος της παραγωγής όσο και των νέων πωλήσεων ήταν φυσικό επακόλουθο μετά τις επιπτώσεις που είχαν στις επιχειρήσεις οι φυσικές καταστροφές που έλαβαν χώρα τον Σεπτέμβριο.

Ανοδικά κινήθηκε, επίσης, και ο σύνθετος PMI, ο οποίος περιλαμβάνει τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, φτάνοντας τις 52,5 μονάδες από τις 50,7 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας υψηλό πέντε μηνών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρέμεινε σταθερή λόγω των αισιόδοξων προβλέψεων για τις πωλήσεις και τα σχέδια επενδύσεων, εξέλιξη που αποτελεί θετικό μήνυμα για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής της χώρας, τη στιγμή που η μεταποίηση παγκοσμίως υφίσταται πιέσεις λόγω της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ και Κίνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ