Το μετάνιωσαν οι Βρετανοί και θα προτιμούσαν να παραμείνουν στην ΕΕ

Υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ψήφιζαν σήμερα οι Βρετανοί εάν διεξαγόταν ένα νέο δημοψήφισμα, καθώς εκείνοι που βρίσκονται στις περιοχές όπου επικράτησε με μεγάλη διαφορά το Brexit έχουν αλλάξει πλέον γνώμη, όπως καταδεικνύει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το Channel 4 και είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση που διενήργησε η Survation για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου, έδειξε ότι η Βρετανία θα ψήφιζε “να παραμείνει” στην ΕΕ με ποσοστό 54% έναντι 46% που θα τασσόταν υπέρ της αποχώρησης, καθώς εκτιμάται ότι περισσότερες από εκατό τοπικές αρχές θα ψήφιζαν σήμερα υπέρ της παραμονής, όπως αναφέρει το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2016 υπέρ του Brexit ψήφισε το 51,9% των ψηφοφόρων, έναντι 48,1% των Βρετανών που επέλεξαν την παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ.

Ωστόσο, η συντηρητική πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, έχει αποκλείσει επανειλημμένα το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος για το θέμα.

Οι υποστηρικτές του Brexit υποστηρίζουν ότι ο προκάτοχος της Μέι, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του το 2016 ότι η απόφαση του δημοψηφίσματος θα ήταν τελεσίδικη τελεσίδικο και ότι δεν θα υπήρχαν άλλα δημοψηφίσματα. Ως εκ τούτου τονίζουν ότι η Μέι πρέπει να συνεχίσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ωστόσο, όσοι υποστηρίζουν ότι ο λαός πρέπει να εγκρίνει την όποια τελική συμφωνία, επισημαίνουν ότι στο δημοψήφισμα του 2016 δεν κρινόταν το όραμα της Μέι για το Brexit, οπότε οι Βρετανοί πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν και πάλι τη γνώμη τους όταν γίνουν γνωστοί οι όροι της εξόδου από την ΕΕ.

Η δημοσκόπηση της Survation πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 20.000 ψηφοφόρων μέσω Διαδικτύου μεταξύ της 20ής Οκτωβρίου και της 2ας Νοεμβρίου. Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δεν κατέγραψαν σημαντικές αλλαγές της κοινής γνώμης. Επίσης, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις πριν από το δημοψήφισμα του 2016 προέβλεπαν ότι θα επικρατούσε η θέση υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Η Βρετανία αναμένεται να εγκαταλείψει το μπλόκ στις 29 Μαρτίου του 2019, με το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες όμως να μην έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία σχετικά με τους όρους του διαζυγίου προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία.

Ακόμη κι αν η Μέι καταφέρει να ξεπεράσει τις αντιδράσεις εντός του Συντηρητικού Κόμματος και επιτύχει συμφωνία με τις Βρυξέλλες, η δημοσκόπηση της Survation καταδεικνύει ότι το 33% θα την απέρριπτε, έναντι μόλις 26% που θα την αποδεχόταν.

Σε περίπτωση που η Μέι δεν καταφέρει να επιτύχει μια συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ έως τις 29 Μαρτίου 2019, το 36% του δείγματος δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, το 35% ότι πρέπει να μείνει στην ΕΕ, και το 19% πως η διαδικασία πρέπει να καθυστερήσει μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία.

Ωστόσο, αν η Μέι καταλήξει σε συμφωνία, το 43% του δείγματος τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν αν την αποδέχονται ή εάν θέλουν η χώρα να μείνει στην ΕΕ, έναντι 37% που απορρίπτει αυτή την επιλογή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ