Νέα υποχώρηση της οικονομικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη

Περαιτέρω υποχώρηση καταγράφει η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή οικονομία, κάτι που αποτυπώνεται σε δύο πρόσφατες έρευνες που δείχνουν ότι πλέον κινείται στα επίπεδα του 2016.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του Sentix σε 1.000 επενδυτές, ο σχετικός δείκτης για την ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016, υποχωρώντας στις 8,8 μονάδες τον Νοέμβριο.

Τα στοιχεία του Sentix έδειξαν επίσης ότι η Γερμανία εξακολουθεί να υποαποδίδει, με τον σχετικό δείκτη για τη χώρα να επιστρέφει σε επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές του 2016.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το ινστιτούτο Ifo τη Δευτέρα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος για το νομισματικό μπλοκ βρίσκεται το τέταρτο τρίμηνο του έτους στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2016.

Η υποχώρηση της εμπιστοσύνης αντανακλά τον τόνο που επικράτησε στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Οκτώβριο, όπου ο Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε το “πιο αδύναμο momentum” που αναδύεται για την οικονομία.

Το ινστιτούτο Ifo σημειώνει μάλιστα ότι οι προσδοκίες για τις εξαγωγές έχουν δεχθεί πλήγμα από τις παγκόσμιες εμπορικές διαμάχες, και ότι τα επιτόκια και ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον ότι θα κινηθούν υψηλότερα τους επόμενους έξι μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ