Κίνα: Σε χαμηλό 13 μηνών ο PMI υπηρεσιών τον Οκτώβριο

Την πιο αργή ανάπτυξη σε διάστημα ενός και πλέον έτους εμφάνισε τον Οκτώβριο ο τομέας των υπηρεσιών στην Κίνα, σε ένα ακόμη δείγμα ότι το οικονομικό momentum στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εξασθενεί.

Η επιβράδυνση του τομέα των υπηρεσιών, μάλιστα, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της κινεζικής οικονομίας και συμβάλλει καταλυτικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής της χώρας, σύμφωνα με το Reuters, δεδομένου ότι υπολογίζουν σε αυτόν προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αυξανόμενες πιέσεις στις εξαγωγές λόγω της εμπορικής κόντρας με τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI Caixin/Markit για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε τον Οκτώβριο στις 50,8 μονάδες από τις 53,1 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Αν και ο δείκτης παρέμεινε πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίσει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, εν τούτοις διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Σημαντική υποχώρηση εμφάνισε τον Οκτώβριο και ο υποδείκτης της Caixin για τις νέες παραγγελίες, οποίος διαμορφώθηκε οριακά πάνω από το όριο των 50 μονάδων, στις 50,1 μονάδες, από τις 52,4 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζοντας τη χειρότερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2008.

Σημειώνεται ότι ο Οκτώβριος είναι ο πρώτος πλήρης μήνας μετά την έναρξη ισχύος των τελευταίων δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε εισαγόμενα αγαθά από την Κίνα.

Εν τω μεταξύ, υποχώρηση παρουσίασε τον Οκτώβριο και ο σύνθετος δείκτης της Caixin για τον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 50,5 μονάδες, από τις 52,1 μονάδες που ήταν τον Σεπτέμβριο, κινούμενος στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ