Αλ. Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει προοπτική σε όλη την περιοχή

Στη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, που σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος δίνοντας παράλληλα νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της τετραμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας.

Όπως τόνισε, η συμφωνία αυτή θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευημερία και την οικονομική συνανάπτυξη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και μπορεί να συνεισφέρει και στην αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής και ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδας, της Μακεδονίας, μετατρέποντάς τες σε ένα σημαντικό, περιφερειακό, ενεργειακό, εμπορικό, ναυτιλιακό και μεταφορικό διαμετακομιστικό κόμβο.

Κατά τις κοινές δηλώσεις των πέντε ηγετών, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η τετραμερής διάσκεψη κορυφής αποτελεί πλέον θεσμό, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη παρουσία στη σύνοδο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο χαρακτήρισε “πολύ σημαντικό φίλο”.

Tsipras_tetrameris_3

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού έκανε μια αναφορά στην κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή πριν από μερικά χρόνια, τόνισε ότι πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει. Πρόσθεσε δε ότι η σημερινή συνάντηση καταδεικνύει “τη σημασία που αποδίδουμε στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά ειδικότερα της Σερβίας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψήφιων προς ένταξη χωρών. Και δίνει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό το γεγονός ότι είμαστε εδώ τρεις βαλκανικές χώρες-μέλη της Ε.Ε. και η Σερβία”.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνόδου οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών συζήτησαν πώς θα προχωρήσουν τα projects, που έχουν συναποφασίσει και αφορούν τόσο την ενέργεια, όσο και τα projects της διασυνδεσιμότητας. Πρόσθεσε δε ότι σήμερα ο ίδιος και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός θα υπογράψουν μια κοινή διακήρυξη, στην οποία θα ορίζονται όλα τα βήματα και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων, του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνας, και τη δημιουργία ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη έως την περιοχή Μαριτσα, που είναι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, για την υλοποίηση αυτού του έργου οι δύο χώρες θα προχωρήσουν στη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του έργου.

Tsipras_tetrameris_2

Παράλληλα, σημείωσε ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα που αφορούν την “ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή”. Όπως τόνισε, συζητήθηκε η σημασία του IGB, του άξονα που θα μεταφέρει φυσικό αέριο και θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη βουλγαρική αγορά, ενώ πρόσθεσε ότι η παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη σύνοδο έδωσε την ευκαιρία να συζητηθεί και η δυνατότητα ο East-Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, να πάει και προς τα Βόρεια, μέσω των ήδη υπαρχουσών υποδομών στην Ελλάδα. Να μεταφερθεί στη Βουλγαρία και από εκεί στη Ρουμανία, σε άλλες χώρες.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συζητήθηκαν και μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την οικονομική συνεργασία των τεσσάρων χωρών, καθώς και η πρόθεση όλων των πλευρών να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας μόνιμης συνεργασίας σε επίπεδο βάσης. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι κατατέθηκε η πρόταση για τη δημιουργία ενός μόνιμου Οργανισμού συνεργασίας και ανάπτυξης ανάμεσα στις τέσσερις χώρες, μια ιδέα που θα εξεταστεί σε βάθος για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να γίνει πράξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ