Γιατί το υπ. Οικονομικών θέλει να “εξαφανίσει” τα μετρητά από την αγορά, σκέψεις για 50 ευρώ οι ημερήσιες συναλλαγές;

Οι αγορές μέσω καρτών και η αυξανόμενη χρήση τους από το σύνολο του πληθυσμού έχει φέρει “ζεστό χρήμα” στα δημόσια ταμεία, ενώ έχει καταφέρει να δώσει ένα καλό “χτύπημα” στην μικρή καθημερινή φοροδιαφυγή. Όπως είχε δείξει και η σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ πριν λίγο καιρό, αν η χώρα μας έφτανε σχεδόν στο μέσο όρο χρήση πλαστικού χρήματος της Ευρωπαϊκή Ένωσης, τα οφέλη από στα δημόσια έσοδα θα ήταν μεγαλύτερα και από αυτά του ΕΝΦΙΑ, χωρία καν να υπάρχουν αντιδράσεις από κανένας φορολογούμενο. 

Θα πρέπει κανείς να βάλει επίσης στην εξίσωση την μεγάλη ανάγκη που έχουν οι συστημικές τράπεζες για αύξηση των μετρητών που υπάρχουν στα ταμεία τους, έτσι αν βάλει κανείς όλες τις παραμέτρους στο τραπέζι, δεν είναι καθόλου περίεργο που κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών σκέφτονται πολύ σοβαρά να μειώσουν κατά πολύ το όριο συναλλαγών με μετρητά που υπάρχει αυτή τη στιγμή και να το ρίξουν από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα, στα 50 ευρώ!

Όπως αναφέρει και η εφημερίδα “Έθνος” μια τέτοια μείωση είναι πολύ δύσκολο να συμβεί γιατί θα προκαλέσει πιθανόν μεγάλα πρακτικά προβλήματα στις συναλλαγές, όμως είναι δεδομένο πως θα υπάρξει μείωση και μάλιστα θα είναι πολύ μεγάλη. Η κίνηση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΑΑΔΕ να περιοριστεί ο κίνδυνος έξαρσης της φοροδιαφυγής λόγω της πρόσφατης κατάργησης των ορίων στις αναλήψεις μετρητών στο πλαίσιο της χαλάρωσης των capital controls.

Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται στο τραπέζι μέτρα για την ανάσχεση χρήσης των μετρητών, όπως:

1) Μείωση του ορίου αξίας συναλλαγής πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο. Σήμερα το όριο είναι 500 ευρώ και θεωρείται δεδομένο ότι πρόκειται να μειωθεί στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα.

2) Αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών με κάρτα, προκειμένου να χορηγηθεί το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ειδικότερα εξετάζεται το ελάχιστο όριο δαπανών με κάρτα να αυξηθεί:

– Στο 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% που είναι σήμερα)
– Στο 20% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% που είναι σήμερα)
– Στο 25% για εισόδημα από 30.001 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στα 30.000 ευρώ (από 20% που είναι σήμερα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ