Πέντε θέσεις έχασε η Ελλάδα στον δείκτη Doing Business 2019

Νέα υποχώρηση κατέγραψε η Ελλάδα στον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης “Doing Business 2019” της Παγκόσμιας Τράπεζας, υποχωρώντας στις 72η θέση από την 67η θέση την προηγούμενη χρονιά.

Η έκθεση “Doing Business” συγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί σε 190 χώρες για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και την προστασία της ιδιοκτησίας. Τις πρώτες πέντε θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης καταλαμβάνουν η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, η Δανία, το Χονγκ Κονγκ και η Νότια Κορέα, ενώ την τελευταία πεντάδα μεταξύ των 190 χωρών καταλαμβάνουν η Λιβύη, η Υεμένη, η Βενεζουέλα, η Ερυθραία και η Σομαλία.

Η συνολική βαθμολογία της Ελλάδας στην ευκολία του επιχειρείν προκύπτει από την αξιολόγηση 10 επιμέρους δεικτών, Η έκθεση εξετάζει ξεχωριστά τις επιδώσεις κάθε χώρας σε μια σειρά από κρίσιμους δείκτες, οι οποίοι θεωρούνται σημαντικοί για τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την λειτουργία των επιχειρήσεων.

– Έναρξη επιχείρησης: Η Ελλάδα υποχώρησε στην 44η θέση από την 37η θέση το προηγούμενο έτος.

– Διαδικασία Οικοδομικών Αδειών: Στον συγκεκριμένο δείκτη η χώρα μας έχει σημειώσει πρόοδο καθώς πλέον κατατάσσεται στην 39η θέση από την 58η πέρυσι.

– Ηλεκτροδότηση: Και εδώ η χώρα μας έχασε μερικές θέσεις, καθώς από την 76η θέση υποχώρησε στην 79η θέση στη φετινή έκθεση.

– Καταχώρηση Ακίνητης Περιουσίας: Στον συγκεκριμένο δείκτη η Ελλάδα εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση, η οποία μάλιστα επιδεινώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, καθώς υποχώρησε στην 153η θέση από την 145ή θέση που βρισκόταν το 2018.

– Εξασφάλιση Πίστωσης: Και σε αυτόν τον δείκτη επιδεινώθηκε η θέση της χώρας, από την 90ή θέση πέρυσι στην 99η θέση φέτος.

– Προστασία επενδυτών μειοψηφίας: Ανάλογη πορεία ακολούθησε και στον εν λόγω δείκτη, καθώς βρίσκεται πλέον στην 51η θέση από την 43η θέση το προηγούμενο έτος.

– Πληρωμή Φόρων: Η Ελλάδα παρέμεινε αμετάβλητη στην 65η θέση, με τις επιχειρήσεις να καταβάλλουν το 51,9% των κερδών τους για φόρους και εισφορές, όπως σημειώνει η έκθεση.

– Διασυνοριακό Εμπόριο: Δύο θέσεις έχασε η Ελλάδα και στο διασυνοριακό εμπόριο, υποχωρώντας στην 31η θέση από την 29η.

– Εφαρμογή συμβάσεων: Από την 131η θέση πέρυσι, φέτος η χώρα μας κατατάσσεται στην 132η θέση.

– Εφαρμογή πτωχευτικής διαδικασίας: Ακόμα ένας δείκτης όπου η χώρα εμφανίζει χειρότερη επίδοση από το προηγούμενο έτος, καθώς πλέον βρίσκεται στην 62η θέση από την 57η θέση το 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ