Λεφτά υπάρχουν: Έρχονται μαζικές παροχές, αναδρομικά, μερίσματα και επιδόματα!

“Επίθεση” επιδομάτων και παροχών ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να έχει ολοκληρώσει τον προγραμματισμό όλων (;) όσων υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της έκθεσης της Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα θα προχωρήσει στην καταβολή των αναδρομικών για τα οποία έχει αποφασίσει υπέρ των δικαιούχων το Συμβούλιο της Επικρατείας, καταβολή που όπως φαίνεται θα ξεκινήσει τον “χορό”. Στην ουσία πρόκειται για τα χρήματα που έχει τελεσιδικήσει η απόφαση του ΣτΕ από το 2012 και αφορά ένστολους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς.

Το συνολικό ποσό των αναδρομικών το οποίο θα περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Από αυτά περίπου 800 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν σε 250.000 στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες και τα υπόλοιπα 400 εκατ. θα δοθούν σε πανεπιστημιακούς και γιατρούς, ενώ όπως λένε οι πληροφορίες η καταβολή τελικά θα γίνει σε μία δόση, αντί των δύο που είχε αρχικά υπολογιστεί. 

Σειρά αναμένεται μετά να πάρουν οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 250.000. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι το βασικό ασφάλιστρο της κύριας σύνταξης μειώνεται από 20% σε 13,33% από 1ης Ιανουαρίου του 2019. 
Αντίστοιχη μείωση θα ισχύσει και για τους αγρότες, οι οποίοι για το 2019 έχει οριστεί ότι θα καταβάλουν το 18% του φορολογητέου εισοδήματος. 
Το ασφάλιστρο υπέρ υγείας (ΕΟΠΥΥ), που σήμερα είναι στο 6,95%, δεν προβλέπεται να αλλάξει. Συνεπώς το κατώτατο ασφάλιστρο θα παραμείνει 167,95 ευρώ και η ελάφρυνση θα ξεκινά από εισόδημα 7.032 και πάνω.

Παράλληλα αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη βουλή και η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, κάτι που όμως δεν πρόκειται να ισχύσει πριν το 2021. Σύμφωνα με την προς ψήφιση διάταξη, ο ΦΠΑ του 24% θα μειωθεί στο 22%, ενώ αυτός του 13% στο 12%

Φυσικά δεν θα πρέπει να αφήσουμε απ’ έξω τα κοινωνικά μέτρα και τα επιδόματα, όπως το επίδομα θέρμανσης (για το οποίο ακόμα δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα για το επόμενο έτος) και το κοινωνικό μέρισμα, για το οποίο επίσης ακόμα δεν έχει βρεθεί το πως θα κατανεμηθεί και ποιο θα είναι το ύψος του, καθώς θα εξαρτηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Μέσα σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την μείωση τυ ΕΝΦΙΑ, η οποία θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019 και η επόμενη ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2020. Μεσοσταθμικά η μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα φθάσει το 30% ενώ για 1,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με χαμηλές περιουσίες οι “εκπτώσεις” στον φόρο θα πλησιάσουν το 50%. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ