Υπόθεση Παπαευαγγέλου: “Στο παιχνίδι” και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Η δικαιοσύνη παίρνει τον λόγο στην υπόθεση του πρώην αντιπροέδρου των Jumbo,Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, ο οποίος φέρεται να είχε στήσει “βιομηχανία” πωλήσεων πολυτελών κατοικιών σε Κινέζους επιχειρηματίες μέσω πιστωτικών καρτών, κάτι που απαγορεύεται τόσο από την ελληνική όσο και από την Κινεζική νομοθεσία, για την χορήγηση “Χρυσής Βίζας”.

Μετά την αποπομπή τόσο του ίδιου από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, όσο και τις αντίστοιχες εξελίξεις που ενεργοποίησε στην Εθνική τράπεζα, με στελέχη της οποίας συνεργαζόταν για την ολοκλήρωση των συναλλαγών του, τώρα ήρθε η σειρά της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, η οποία έδωσε εντολή για την διενέργεια έρευνας. Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η αξία των συναλλαγών του κ. Παπαευαγγέλου με την Κίνα έφτασε τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των δεδομένων. 

Η παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έγινε επειδή τόσο οι συναλλαγές μέσω πιστωτικής κάρτας για την αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές είναι αντίθετη στην νομοθεσία για την χορήγηση της “Χρυσής Βίζας” για την οποία απαιτούνται είτε δίγραμμη επιταγή είτε μεταφορά χρημάτων μέσω τράπεζας αλλά και επειδή οι συναλλαγές παραβαίνουν τους νόμους της Κίνας, η οποία έχει επιβάλει περιορισμούς κεφαλαίων για να περιορίσει την φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό. 

Οι αγοραπωλησίες γίνονταν μέσω της προσωπικής εταιρείας του κου Παπαευαγγέλου, ενώ εκτός από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έρευνα διεξάγει τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Με ανακοίνωση της, η Jumbo πήρε αποστάσεις από τις δραστηριότητες του μέχρι σήμερα το πρωί αντιπροέδρου της εταιρείας, για τις οποίες δεν είχε καμία ανάμειξη και καμία γνώση. 

Αντίστοιχα ανακοίνωση έβγαλε και η Εθνική τράπεζα, στελέχη της οποίας εμπλέκονται στην διαδικασία, στην οποία εξήγγειλε έρευνα εις βάθος και άπλετο φως σε όλες τις διαδικασίες/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ