Σταθερή η καταναλωτική διάθεση των Γερμανών παρά τις ανησυχίες για την οικονομία

Πρόθυμοι να συνεχίσουν να καταναλώνουν και τον Νοέμβριο εμφανίζονται οι Γερμανοί καταναλωτές, παρότι οι προσδοκίες τους για την οικονομία και το προσωπικό τους εισόδημα έχουν υποχωρήσει εν μέσω των ανησυχιών για τις εμπορικές διαμάχες διεθνώς και για το Brexit.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του ινστιτούτου GfK ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος παραμένει αμετάβλητος καθώς μπαίνουμε στον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, στις 10,6 μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα από τη μέση εκτίμηση σε δημοσκόπηση του Reuters για διαμόρφωσή του στις 10,5 μονάδες.

Ο υποδείκτης που μετρά την τάση για αγορές αυξήθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο και ανήλθε στις 55,9 μονάδες, κυρίως λόγω του γενικότερου κλίματος ασφάλειας όσο αφορά την απασχόληση, προτρέποντας τους καταναλωτές να προβούν σε μεγαλύτερες αγορές, σύμφωνα με το ινστιτούτο GfK.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται θετική, αφού η κατανάλωση των νοικοκυριών έχει καταστεί η βασική κινητήριος δύναμη για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, υποστηριζόμενη από το ρεκόρ απασχόλησης, την αυξημένη ασφάλεια που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι, τη μεγαλύτερη του πληθωρισμού αύξηση των μισθών αλλά και το χαμηλό κόστος δανεισμού.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο δείκτης που μετρά τις οικονομικές προσδοκίες υποχώρησε κατά 8,1 μονάδες, φτάνοντας στις 19 μονάδες, εξέλιξη που αποδίδεται σύμφωνα με το ινστιτούτο GfK κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες. Η εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη επιλυθεί παρά την περίοδο ηρεμίας, ενώ η κόντρα με την Κίνα έχει κλιμακωθεί, γεγονός που είναι εξαιρετικά απίθανο να τονώσει την αισιοδοξία των καταναλωτών, σημειώνει το ινστιτούτο.

Σημειώνεται ότι η έρευνα του GfK πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 19 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ