Άνοιξε η πλατφόρμα για επιστροφή των “κομμένων” σε συντάξεις και δώρα

104

Άνοιξε στην σελίδα του ΕΦΚΑ η ειδική εφαρμογή για την υποβολή αίτησης διακοπής των περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα. Προκειμένου να αποτρέψει τον σχηματισμό μεγάλων ουρών για την εξυπηρέτηση στα γραφεία των ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, το υπουργείο προτρέπει τους συνταξιούχους να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά. 

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Αναστάσιου Πετρόπουλου, η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις από τους μνημονιακούς νόμους, ελήφθη με το σκεπτικό ότι το κόστος δεν θα ήταν υπέρμετρα υψηλό.  Ωστόσο σύμφωνα με τον υφυπουργό η επιστροφή των «κομμένων» δώρων και των μνημονιακών περικοπών κοστίζει περισσότερα από 9 δισ. ευρώ, γεγονός που απειλεί με δημοσιονομικό εκτροχιασμό την ελληνική οικονομία.

Όπως τόνισε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Πετρόπουλος, οι συνταξιούχοι δεν θα πρέπει να παρασύρονται σε μια διαδικασία η οποία θα είναι κοστοβόρα για τον κόσμο και κερδοφόρα για τους λίγους που εμφανίζονται ως δικηγόροι –εργατολόγοι, εσχάτως ειδικοί επί του ασφαλιστικού. 

Η αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, απ’ όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων.

Ο συνταξιούχος μπορεί μόνος του να μπει στην σχετική εφαρμογή μέσω των κωδικών του Taxisnet.

Η online εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr στο πεδίο « ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους».

Σχόλια