Τα Ελληνικά ΜΜΕ είναι τα πιο αναξιόπιστα του κόσμου

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το κέντρο ερευνών Pew Research Center σχετικά με το ποσοστό αξιοπιστίας που απολαμβάνουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης από τους πολίτες σε 38 χώρες, τα αποτελέσματα για τη χώρα μας είναι αποκαρδιωτικά, καθώς σύμφωνα με την γνώμη των πολιτών, τα Ελληνικά μέσα είναι τα πιο αναξιόπιστα στον κόσμο. 

Οι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο συμφωνούν πως τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να είναι αμερόληπτα στην κάλυψη των πολιτικών ζητημάτων, ωστόσο όπως δείχνει η έρευνα αναφορικά με πολλά πολιτικά ζητήματα οι πολίτες πιστεύουν πως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους και δεν παρουσιάζουν αντικειμενικά τις εξελίξεις. Αυτό που δείχνει επίσης η έρευνα είναι το μεγάλο ποσοστό πόλωσης που υπάρχει στην κάλυψη των νέων, με μεγάλες αντιθέσεις ακόμα στις απόψεις των πολιτών του ίδιου κράτους, με μεγαλύτερο παράδειγμα τις ΗΠΑ. 

Αυτό που δείχνει η έρευνα είναι πως σε μέσο όρο 78% οι πολίτες 38 κρατών πιστεύουν πως τα ΜΜΕ δεν θα πρέπει να δείχνουν τις πολιτικές τους προτιμήσεις, ενώ ένα 20% δεν έχει πρόβλημα με την ξεκάθαρο προτίμηση προς ένα πολιτικό κόμμα. Οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι αυτοί που εναντιώνονται πιο πολύ στην εξάρτηση μέσων και κομμάτων, με τα 89% των Ισπανών και το 88% των Ελλήνων πολιτών να είναι οι πολίτες με τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις. 

Η εξάρτηση και η εύνοια των μέσων προς τα πολιτικά κόμματα είναι το μεγαλύτερο σημείο τριβής ανάμεσα σε πολίτες και μέσα και είναι αυτό ακριβώς αυτό το σημείο στο οποίο εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα αξιοπιστίας. Μόλις το 58% των πολιτών στα 38 συμμετέχοντα κράτη λένε ότι τα μέσα στις χώρες τους κάνουν καλή δουλειά και κρατάνε ίσες αποστάσεις ως προς τα κόμματα, ενώ το 44% δηλώνουν πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι. Και παρόλο που στην πλειοψηφία τους οι πολίτες είναι σχετικά ικανοποιημένοι, σε 20 από τις 38 χώρες η εικόνα αντιστρέφεται. Με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα και ακολουθούμενη από τις Νότια Κορέα, Λίβανο, Ισπανία και Χιλή, 6 στους 10 υποστηρίζουν πως οι ειδήσεις δεν είναι αντικειμενικές. 

media-greece

Το 73% των ερωτηθέντων στις 38 χώρες, δηλώνουν σχετικά ικανοποιημένοι από την κάλυψη των ενημερωτικών μέσων στις χώρες τους, με την υποσαχάρια Αφρική και την περιοχή Ασίας και Ειρηνικού να έχον τους πιο ικανοποιημένους πολίτες, ενώ η Λατινική Αμερική “κρύβει” τους πιο δυσαρεστημένους από την κάλυψη των γεγονότων. Χρησιμοποιώντας την στήριξη ή όχι της εκάστοτε κυβέρνησης η οποία μπορεί να επηρεάζει τις αποφάσεις των ερωτηθέντων, το Pew Research Center αποκαλύπτει πολύ μεγάλες αποκλίσεις στην γνώμη των πολιτών της ίδιας χώρας.  Όσον αφορά το κατά πόσο τα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν αρκετά πολιτικά ζητήματα, για παράδειγμα, εμφανίζονται διαφωνίες μεταξύ των 20 από τις 38 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.Σε πέντε χώρες, το χάσμα είναι τουλάχιστον 20%, με τη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ σε 34%. Το επόμενο υψηλότερο χάσμα μεταξύ των πολιτικών είναι στο Ισραήλ, με 26%. 

Στις περισσότερες χώρες, οι άνθρωποι που υποστηρίζουν το πολιτικό κόμμα που είναι επί του παρόντος στην εξουσία είναι πιο ικανοποιημένοι από την απόδοση των ειδησεογραφικών μέσων τους από εκείνους που δεν υποστηρίζουν το κυβερνών κόμμα. Για παράδειγμα, στη Σουηδία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα των Πράσινων είναι τα δύο κόμματα που αποτελούν επί του παρόντος τον κυβερνητικό συνασπισμό στη χώρα. Περίπου οκτώ στους δέκα Σουηδοί (82%), οι οποίοι ταυτίζονται με αυτά τα δύο κόμματα, λένε ότι τα ΜΜΕ τους κάνουν καλή δουλειά και καλύπτουν δίκαια τα πολιτικά ζητήματα. Μόνο το 58% των Σουηδών που δεν ταυτίζονται με αυτά τα δύο κόμματα συμφωνούν.

Η ψηφιακή τεχνολογία επηρεάζει τις συνήθειες των ειδήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, αν και η χρήση της εξακολουθεί να απέχει πολύ από την  καθολική χρήση. Συνολικά, ένας μέσος όρος 42% μεταξύ των 38 χωρών που ερωτήθηκαν λένε ότι διαβάζουν ειδήσεις στο διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Σε 14 χώρες, οι μισοί ή περισσότεροι ενήλικες ενημερώνονται καθημερινά από το διαδίκτυο. Σε γενικές γραμμές, η πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει αποδειχθεί ότι είναι υψηλότερη στις πλουσιότερες χώρες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη πιθανότητα χρήσης του Διαδικτύου για ειδήσεις. Για παράδειγμα, το 61% στην Αυστραλία ενημερώνεται καθημερινά από το διαδίκτυο, έναντι μόλις ενός 20% στην Σενεγάλη. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η συντριπτική πλειοψηφία ενδιαφέρεται για νέα που συμβαίνουν εντός της χώρας ή το πολύ στον πολύ στενό περίγυρο της. Δύο στους τρεις και στις 38 χώρες ασχολούνται με τοπικά και εθνικά νέα, ενώ μόλις σε έξι χώρες το ενδιαφέρον για τα παγκόσμια νέα αυξάνεται. 

Διαφοροποίηση υπάρχει επίσης στο ηλικιακό προφίλ των ερωτηθέντων, με τους νεότερους να ενημερώνονται πιο πολύ από το διαδίκτυο, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενημερώνονται από τις παραδοσιακές μορφές ενημέρωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ