πΓΔΜ: Διαγραφές στον απόηχο της “νίκης” Ζάεφ

Η χθεσινή νύχτα στα Σκόπια είχε ένα ξεκάθαρο νικητή και αυτός δεν ήταν άλλος από τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος πέρασε από την βουλή της χώρας την Συμφωνία των Πρεσπών και ταυτόχρονα κατάφερε ένα μεγάλο πλήγμα στην αντιπολίτευση. Η βουλή ενέκρινε την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, φέρνοντας την χώρα στον προθάλαμο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελούσε διακαή στόχο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, αλλά και του ΝΑΤΟ. 

Τελικά όπως είχαν προαναγγείλει τα ΜΜΕ της γείτονος, ο Ζάεφ βρήκε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που του χρειάζονταν για να περάσει την αναθεώρηση, κάτι που πυροδότησε ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του VMRO το οποίο είδε την κομματική πειθαρχία να εξανεμίζεται. Ο επικεφαλής του κόμματος Χριστιάν Μιτσόσκι προχωράει στη διαγραφή των 7 βουλευτών του κόμματός του (συνολικά 8 υπερψήφισαν τη συνταγματική αναθεώρηση).

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής του VMRO ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος και ανέφερε ότι όσοι ψήφισαν υπέρ “απογοήτευσαν τον ίδιο αλλά το πιο σημαντικό απογοήτευσαν την πατρίδα”.

“Οι επτά βουλευτές που ενήργησαν κόντρα στη θέση του κόμματος και των πολιτών απογοήτευσαν εμένα, το κόμμα και την πατρίδα. Πρέπει να ζήσουν με αυτό. Για αυτό η εκτελεστική επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως και τους έθεσε εκτός κόμματος”, δήλωσε ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι.
 
Σε κάποιους από αυτούς, πρόσθεσε, υποσχέθηκαν αμνηστία. “Ίσως να έπεσαν και μετρητά στο τραπέζι, αλλά σαν άνθρωπος δεν μπορώ να δικαιολογήσω ή να κατανοήσω τις ενέργειές τους”, συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ