Υποβάθμισε την ιταλική οικονομία ο οίκος Moody’s

Οι αντεγκλήσεις μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019 είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο οίκος Moody’s να προχωρήσει στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της ιταλικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, σε “Baa3” από “Baa2”.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Moody’s oι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στην υποβάθμιση της ιταλικής αξιολόγησης εστιάζουν:
1. Στην δημοσιονομική αδυναμία, ως απόρροια της αύξησης του στόχου για το έλλειμμα του προϋπολογισμού (2,4% του ΑΕΠ το 2019).
2. Στις αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη από το «πάγωμα» των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

Σε ότι αφορά την δημοσιονομική αδυναμία, ο οίκος Moody’s θεωρεί ότι το ιταλικό χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 130% του ΑΕΠ, παρά τις πρότερες εκτιμήσεις για μείωσή του. Επίσης ο οίκος Moody’s, εκτιμά ότι οι τάσεις εξέλιξης του χρέους είναι ευάλωτες και έκθετες έναντι της πιθανότητας εξασθένισης των οικονομικών προοπτικών.

Αναφορικά τώρα με τις διαρθρωτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει την ατζέντα που είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλία, θέτει σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τροχιά της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, παρά την πρόσφατη επιτάχυνση, θα επιβραδυνθεί στο 1%, ενώ θεωρεί ότι τα επεκτατικά μέτρα που προτίθεται να υιοθετήσει η Ρώμη, θα έχουν πολύ περιορισμένο αντίκτυπο στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, ιδίως σε σχέση με τις υποθέσεις της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η ιταλική αξιολόγηση βρισκόταν σε καθεστώς προς υποβάθμιση από τις 25 Μαΐου, ενώ από εχθές ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επανέφερε το outlook σε “θετικό”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ