EE: “Κόντρα” Βορρά – Νότου για τις αρμοδιότητες του ESM

Αντιπαραθέσεις σχετικά με τις μελλοντικές αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και ειδικότερα για το εάν θα πρέπει ο ESM να ελέγχει ή όχι τη βιωσιμότητα του χρέους των κρατών-μελών έχει ξεσπάσει στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Der Spiegel, που επικαλείται η Deutsche Welle, “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να ελέγχει ο ESM τη βιωσιμότητα του χρέους στα κράτη-μέλη. Διεκδικεί η ίδια αυτή την αρμοδιότητα. Την υποστηρίζουν μερικά κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού Νότου – μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Ιταλία. Θετική στάση εκφράζει και η Γαλλία. Όμως, σε συνάντηση του Eurogroup στις αρχές Οκτωβρίου ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γιεργκ Κούκις, εκπροσωπώντας τον υπουργό Όλαφ Σολτς, ζήτησε να ανατεθεί στον ESM η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους”.

Όπως αναφέρει το άρθρο του Der Spiegel, “παρόμοια άποψη εκφράζουν οι εκπρόσωποι βορείων χωρών, όπως της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι στη διάρκεια της ευρω-κρίσης η Κομισιόν συχνά φάνηκε υπερβολικά επιεικής. Σε υπόμνημά της η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου αναγνωρίζει ότι ο ESM μπορεί να αναλάβει ευρείες αρμοδιότητες για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους”.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτό δεν προσκρούει στο ευρωπαϊκό δίκαιο, “παρότι ο ESM δεν είναι θεσμικό όργανο της ΕΕ, αλλά δημιουργήθηκε από τα κράτη-μέλη”, σύμφωνα με το άρθρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ