Τουρκία: Ο εισαγγελέας ζήτησε την απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters ο Εισαγγελέας της Τουρκίας ζήτησε σήμερα την απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα που κρατείται στη χώρα και έχει οδηγήσει τις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ σε τεντωμένο σκοινί. 

Κατά την διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας η οποία πραγματοποιήθηκε σε τακτικό δικαστήριο, οι προηγούμενες καταθέσεις κατά του πάστορα Άντριου Μπράνσον χαρακτηρίστηκαν “αναληθείς” με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η εισήγηση του εισαγγελέα για άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του. Νωρίτερα ο δικηγόρος του πάστορα, είχε διευκρινίσει στις αρχές πως μόλις αρθεί ο περιορισμός, ο πελάτης του θα μεταβεί απευθείας στις ΗΠΑ, οπότε η απόφαση του εισαγγελέα στην ουσία στέλνει τον Άντριου Μπράνσον πίσω στο σπίτι του. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πάστορας βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό κατηγορούμενος για συμμετοχή σε τρομοκρατικό δίκτυο και στην απόπειρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Είχε δε εντείνει, σε συνδυασμό με τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα, το σφυροκόπημα στην τουρκική λίρα και τις τραπεζικές μετοχές της χώρας. Τα τελευταία 24ωρα διέρρευσαν πληροφορίες που έκαναν λόγο για συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και άμεση επιστροφή του Μπράνσον στις ΗΠΑ. 

Η αγορά αντέδρασε πολύ θετικά στην απόφαση του εισαγγελέα, καθώς στην αναγγελία της η μετοχή της τουρκικής κρατικά ελεγχόμενης τράπεζας, Halkbank “εκτοξεύτηκε” κατά 10% ενώ σε ανάλογο ράλι έχουν επιδοθεί και άλλες μετοχές. Αντίστοιχα η λίρα κινείται σε ανοδικούς ρυθμούς, διατηρώντας την πορεία που είχε από χθες, όταν και κυκλοφόρησαν οι πρώτες πληροφορίες για τις σημερινές εξελίξεις. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ