Αυξάνονται και πληθύνονται τα χρέη των Ελλήνων προς το Δημόσιο

Ο Αύγουστος αποδείχτηκε “βαρύς” μήνας για τους καταναλωτές οι οποίοι προτίμησαν να διαθέσουν τα λίγα κεφάλαια τους για να πάνε διακοπές από το να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο (χωρίς δηλαδή τους τόκους και τις προσαυξήσεις) να αυξηθεί στα 102,644 δις. ευρώ από 101,704 δις. ευρώ δηλαδή κατά 939 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα.

Το συσσωρευμένο μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου του 2017 χρέος ανήλθε στα 96,394 δις. ευρώ ενώ από τις αρχές του χρόνου έχουν προστεθεί ήδη και πρόσθετες οφειλές 6,418 δις. ευρώ. Μόνο τα «φρέσκα» χρέη, δηλαδή αυτά που έχουν συσσωρευτεί από τις αρχές το χρόνου, αυξήθηκαν μέσα στον Αύγουστο κατά 851 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, αντίστοιχη ήταν και η στάση της εφορίας προς τους πολίτες, καθώς δεν προχώρησε σε αναγκαστικές εισπράξεις, προφανώς επίσης λόγω καλοκαιρινών διακοπών. Ο αριθμός των οφειλετών που έχουν υποστεί τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας παρέμεινε στα 1,143 εκατομμύρια παρουσιάζοντας ελάχιστη διαφοροποίηση συγκριτικά με τον Ιούλιο.

Ο Αύγουστος ήταν επίσης μήνας μείωσης του αριθμού των οφειλετών: από τα 3,933 εκατομμύρια οφειλέτες του Ιουλίου, πέσαμε στα 3,8 εκατομμύρια τον Αύγουστο. Χρέη άνω των 500 ευρώ –όριο ενεργοποίησης των αναγκαστικών μέτρων- έχουν 1,732 εκατομμύρια άτομα κάτι που σημαίνει ότι οι δύο στους τρεις έχουν ήδη δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ