-->

Θετικό άνοιγμα για την Αθήνα, αναταραχή στην Ευρώπη εν μέσω ιταλικής κρίσης

Θετικό άνοιγμα για το ελληνικό χρηματιστήριο στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες που οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα και από τις 630 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη στις 486 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,44% στις 635 μονάδες, ο Δείκτης των Τραπεζών σημειώνει άνοδο 2,50% στις 498 μονάδες, ενώ ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται στις 1.666 μονάδες με κέρδη 1,34%.

Ζητούμενο για τη σημερινή συνεδρίαση είναι να διατηρηθεί το θετικό πρόσημο και να τερματιστεί το πτωτικό σερί. Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση το κύμα ρευστοποιήσεων επεκτάθηκε πέρα από τις τραπεζικές μετοχές και σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης Fitch αλλά και οι θετικότερες εκτιμήσεις του ΔΝΤ δεν ήταν αρκετές για να αντιστρέψουν το κλίμα.

Το βλέμμα και σήμερα είναι στραμμένο στον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι τραπεζικές μετοχές από την προηγούμενη εβδομάδα που ξεκίνησαν οι μαζικές πωλήσεις έχουν χάσει το 15% της αξίας τους και την κεφαλαιοποίησή τους έχει υποχωρήσει πλέον κάτω από τα 5 δισ. ευρώ, από σχεδόν 8,6 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους.

Ανησυχία προκαλεί ωστόσο η κόντρα Ιταλίας – ΕΕ με αφορμή τον προϋπολογισμό του 2019, η οποία έχει οδηγήσει σε αναταραχή τις αγορές ομολόγων, κάτι που φαίνεται να προβληματίζει τους επενδυτές. Υπό αυτό το κλίμα, με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές. 

Στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται στις 5.359 μονάδες, με απώλειες 0,95%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 1,35% στις 7.319 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX σημειώνει απώλειες 0,24% στις 11.948 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, με μικτά πρόσημα κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα. Ειδικότερα, ο ιαπωνικός Nikkei σημειώνει μικρά κέρδη 0,2% στις 23.506 μονάδες, μετά από τέσσερις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημειώνει άνοδο 0,5%, μετά από έξι συνεχής αρνητικές συνεδριάσεις, ενώ αντίθετα ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα σημειώνει οριακές απώλειες 0,04% και ο δείκτης Shenzhen Composite υποχωρεί σε ποσοστό 0,4%.

Σχόλια