Παραμένει ο νόμος Παρασκευόπουλου λόγω ”συμφόρησης”

Άλλη μια παράταση πήρε ο περίφημος νόμος Παρασκευόπουλου, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα, όπως αποφάσισε σήμερα ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Όπως προβλέπεται από την απόφαση, θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές οι οποίες έχουν σκοπό στην βελτίωση κάποιων προβληματικών διατάξεων, όμως όπως δήλωσε ο υπουργός, ο νόμος Παρασκευόπουλου διατηρείται επειδή “αντιμετωπίζεται μ’ αυτό τον τρόπο το εκρηκτικό πρόβλημα της υπερπλήρωσης των φυλακών όπου σήμερα, στις κλειστές αντρικές φυλακές κρατούνται 1.000 επιπλέον άνθρωποι, με σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και την ανθρώπινη μεταχείριση των κρατουμένων αλλά και ορατό κίνδυνο διασυρμού της χώρας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση    του υπουργείου Δικαιοσύνης   ο κρατούμενος που θα αποφυλακιστεί  με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, υποπέσει σε νέο αδίκημα και καταδικαστεί σε ποινή ενός έως τριών ετών, τότε προβλέπεται ότι θα επιστρέφει  και πάλι  στο καθεστώς κράτησης   και θα εκτίει ολόκληρη την ποινή που του έχει επιβληθεί. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης διατηρούνται σε ισχύ οι εξαιρέσεις που είχαν θεσπιστεί επί υπουργίας Σταύρου Κοντονή για κρατουμένους που έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα, όπως είναι ανθρωποκτονίες, βιασμοί, ληστείες, σωματεμπορία, αποπλάνηση κ.λπ.), οι οποίοι δεν τυγχάνουν των ευεργετικών διατάξεων για να βγουν νωρίτερα, αλλά προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να αποφυλακίζονται υπό την προϋπόθεση  θα είναι σε  κατ΄ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Επίσης προβλέπονται αυστηρότεροι όροι έκτισης του υπόλοιπου της ποινής στην περίπτωση που τελείται νέο αδίκημα κατά την διάρκεια της απόλυσης. 

Επίσης σε περιπτώσεις πρόωρης αποφυλάκισης για λόγους υγείας διαμορφώνεται ένα ειδικότερο διαδικαστικό πλαίσιο με το οποίο διασφαλίζεται πως οι δικαστές θα μπορούν να ερευνούν σε κάθε περίπτωση με πραγματογνωμοσύνες την εγκυρότητα των ιατρικών πιστοποιητικών ακόμα και αν υπάρχει πιστοποίηση ΚΕΠΑ. Σε περίπτωση που αυτά  είναι πλαστά θα ανακαλείται σε κάθε περίπτωση η αποφυλάκισή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ