DPRS: Ποιος είπε ότι πέρασε ο κίνδυνος του Grexit;

Μπορεί τον τελευταίο καιρό οι περισσότεροι να ασχολούνται με το Brexit και τα προβλήματα στην Ιταλία, όμως όπως φαίνεται, η πιθανότητα ενός Grexit είναι ακόμα αρκετά υψηλή. Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας είναι η πιο επικίνδυνη να αποχωρήσει από την Ευρώπη από όλες τις χώρες της Ένωσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Καναδικής DBRS. Μάλιστα η χώρα μας είναι η μοναδική χώρα μεσαίου ρίσκου στην λίστα που δημοσίευσε η εταιρεία, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται σε πιο ασφαλή κατηγορία. 

Προκειμένου να αξιολογήσει την πιθανότητα εξόδου κάθε χώρας, η DBRS λαμβάνει υπόψη τις αξιολογήσεις των κρατικών ομολόγων και την βαθμίδα αξιολόγησης της κάθε χώρας από διάφορους οίκους αξιολόγησης. 

Όπως δείχνει η λίστα, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από τις υπόλοιπες της Ευρωζώνης η οποία είναι η πιο πιθανή να φύγει από το Ευρώ. 

grexit-9

Όπως φαίνεται από τον παραπάνω πίνακα, δεκαοκτώ από τις χώρες της Ευρωζώνης εμπίπτουν στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου, με την αξιολόγηση αυτή να αντανακλά, όπως αναφέρει η DBRS, τα σημαντικά εμπόδια πουέχουν βάλει οι ίδιες οι χώρες στην έξοδο από την Ένωση σε συνδυασμό με τις συνεχείς πολιτικές προσπάθειες των κυβερνήσεων τους για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών στην Ευρώπη και την ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα του ευρώ. 

Παρόλο που τα χαρακτηριστικά αυτά ισχύουν γενικά για την Ελλάδα, η DBRS εξακολουθεί να ανησυχεί για το γεγονός ότι η επίσημη δανειακή επιβάρυνση της Ελλάδας θα μπορούσε πάλι να αποτελέσει πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και των κυριότερων πιστωτών της. Εάν η Ελλάδα αδυνατεί να διατηρήσει τις πρωτογενείς πλεονασματικές της δεσμεύσεις, οι πιστωτές της ενδέχεται να είναι λιγότερο πρόθυμοι να προβλέψουν πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Εάν αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα μια σταθερά ασθενή ανάπτυξη, μια μελλοντική κυβέρνηση θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει άλλες επιλογές και το κόστος παραμονής εντός της ζώνης του νομίσματος είναι υπερβολικά υψηλό. Κατά συνέπεια, το DBRS τοποθετεί την Ελλάδα στη μεσαία κατηγορία κινδύνου. 

Προς το παρόν, καμία χώρα δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου.

Οι κατηγορίες κινδύνου ζώνης ευρώ της ζώνης του ευρώ αναμένεται να παραμείνουν σε γενικές γραμμές σταθερές, ελλείψει ουσιαστικών αλλαγών στη Συνθήκη της Λισαβόνας, διαρκούς επιδείνωσης του κράτους δικαίου σε επιμέρους χώρες, σταθερής αύξησης του ευρωσκεπτικισμού ή εμφάνισης σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών στο εσωτερικό της ζώνη του ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ