“Έφυγε” η σοπράνο Μονσερά Καμπαγιέ

Σε ηλικία 85 ετών “έφυγε” από την ζωή η εμβληματική σοπράνο, Μονσερά Καμπαγιέ, ύστερα από 50 χρόνια μοναδικής προσφοράς στην μουσική. Η Μονσερά Καμπαγιέ, γνωστή και ως ‘η φωνή της Βαρκελώνης” απεβίωσε στο νοσοκομείο Sant Pau της αγαπημένης της πόλης, όπου και νοσηλευόταν. 

Η Μονσερά Καμπαγιέ (πλήρες ονοματεπώνυμο María de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch) γεννήθηκε στη Βαρκελώνη, στις 12 Απριλίου του 1933.

Αποφοίτησε από το Ωδείο της Βαρκελώνης το 1954 και έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο της το 1956 στην Βασιλεία, στην παράσταση της όπερας Μποέμ του Τζιάκομο Πουτσίνι.

Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό όταν ηχογράφησε το 1987 την «Βαρκελώνη», ένα ντουέτο με τον Freddie Mercury από τους Queen, που αργότερα, έγινε ένα από τα δύο επίσημα τραγούδια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992.

Γεννημένη από μια εργατική οικογένεια, η Καμπαγιέ, η οποία πήρε το όνομα της από ένα τοπικό μοναστήρι, έκανε το ντεμπούτο της στην διεθνή σκηνή, ύστερα από μια εκπληκτική εμφάνιση ως αντικαταστάτης της τελευταίας στιγμής για ένα άλλο μύθο, την Marylin Harne, στο Carnegy Hall της Νέας Υόρκης το 1956, τραγουδώντας από τότε πάνω από 80 ρόλους σε κορυφαίες παραστάσεις σε όλο τον κόσμο. Γνωστή για τον τόνο  και τον “εξωπραγματικό” για πολλούς έλεγχο της φωνής της, η Καμπαγιέ γνώρισε τεράστια φήμη τόσο για τις φωνητικές της ικανότητες όσο και για τον τρόπο που ζούσε τη ζωή της. 

Πέρασε τα στενά όρια της όπερας όταν συνεργάστηκε με τον επίσης εμβληματικό τραγουδιστή των Queen, Φρέντι Μέρκιουρι, με τον οποίο τραγούδησαν μαζί το 1987, σε μια συνεργασία η οποία την γνώρισε και την εδραίωσε σε ένα κοινό που δεν είχε μεγάλη σχέση με την όπερα. Το τραγούδι που ερμήνευσαν μαζί Καμπαγιέτ και Μέρκιουρι, έγινε το 1992 ο επίσημος ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της η εμβληματική σοπράνο είχε αποσυρθεί από τις παραστάσεις λόγω μιας σειράς προβλημάτων υγείας, με αποκορύφωμα το εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε το 2012. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ