Νέα ρύθμιση “ανάσα” για μισθωτούς και συνταξιούχους, έως 100 μήνες ακόμα και για παλιά χρέη

Δυνατότητα ρύθμισης οφειλών στην εφορία η οποία θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για μισθωτούς και συνταξιούχους φέρεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να κατευνάσει λίγο τις αντιδράσεις και να “γλυκάνει” την έξοδο από τα μνημόνια, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει την απαστράπτουσα εικόνα που θα ήθελε το Μαξίμου. 

Παράλληλα με την επερχόμενη χρονιά εκλογών, ότι παροχή δοθεί θα μετρήσει στην μάχη και για την τελευταία ψήφο, οπότε το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών ψάχνει τρόπους για να ελαφρύνει λίγο το κλίμα. Φυσικά λόγο σε αυτές τις παροχές, ίσως και τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι θεσμοί οι οποίοι εξετάζουν όλα τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, ειδικά αυτά που αφορούν ελαφρύνσεις. 

Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζει και ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσω ειδικής ρύθμισης στην οποία θα μπορέσουν να μπουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στην εφορία και πέραν των μόλις 12 δόσεων που έχουν αυτή την στιγμή στην διάθεση τους. Αυτό που ετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο είναι η αύξηση των δόσεων σε 24 ή 35, ενώ υπάρχουν και σενάρια πως οι δόσεις θα μπορέσουν να φτάσουν ακόμα και τις 100 και θα αφορούν υποχρεώσεις μέχρι και το 2017.

Η ρύθμιση θα “πατήσει” πάνω σε αυτή του εξωδικαστικού μηχανισμού των επιχειρήσεων  και σχεδιάζεται να ενταχθούν σε αυτή μισθωτοί και συνταξιούχοι με μικρές οφειλές έως 3.000 ή 5.000 ευρώ, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα οι οποίοι αποκλείονται αυτομάτως από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των 120 δόσεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να μπει κάποιος στην νέα αυτή ρύθμιση, και για να πάρει πιο εύκολα το “πράσινο φως” των θεσμών, θα είναι α έχουν πληρωθεί εμπρόθεσμα  ή να έχουν ρυθμιστεί όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις του (από τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος έως τον ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές του 2018). Η ρύθμιση, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες θα αφορά κυρίως όσους έχουν χρέη μέχρι 5.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και όσοι έχουν μεγαλύτερα χρέη. Για όσους το χρέος είναι μεγαλύτερο το χρέος πιθανότατα θα μπουν όσοι ανάλογοι με εκείνους που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε κάθε περίπτωση όλα θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση της κυβέρνησης με τους θεσμούς τον Νοέμβριο, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο η νομοθετική ρύθμιση για την έναρξη του μέτρου θα πρέπει να έχει γίνει πριν το τέλος του χρόνου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ