Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 4 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, οδηγούμενη από την εξασθένιση της ανάπτυξης των εργοστασίων που αντισταθμίστηκε εν μέρει από την άνοδο του τομέα των υπηρεσιών.

Ειδικότερα, ο τελικός σύνθετος PMI της IHS Markit υποχώρησε στις 54,1 μονάδες από τις 54,5 μονάδες που ήταν τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση που έκανε λόγω για 54,2 μονάδες, αλλά αρκετά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η αισιοδοξία για το μέλλον ενισχύθηκε ελαφρώς στα τέλη του τρίτου τριμήνου από το χαμηλό σχεδόν δύο ετών. Ο σύνθετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής αυξήθηκε στις 62,1 μονάδες από 61,6 προηγουμένως.

Ωστόσο, η μεταποιητική δραστηριότητα έχει μειωθεί φέτος σε όλη τη ζώνη του ευρώ, εξέλιξη που υποδηλώνει ότι η συνολική οικονομική ανάπτυξη του μπλοκ έχει ξεπεράσει το peak της και ο ρυθμός της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι πιθανό να εξασθενίσει τους επόμενους μήνες.

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών ανήλθε σε υψηλό τριών μηνών και διαμορφώθηκε στις 54,7 μονάδες, σε αντιστοιχία με την προκαταρκτική εκτίμηση, αλλά υψηλότερα από τις 54,4 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ