Έτοιμη να υποκύψει στις πιέσεις των Βρυξελλών για το έλλειμμα η Ιταλία

Η κυβέρνηση της Ιταλίας εμφανίζεται έτοιμη να υποχωρήσει στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τους στόχους για το έλλειμμα, εξετάζοντας να μειώσει τους στόχους για το 2020 και το 2021, αν και θα εμμείνει στον στόχο για το έλλειμμα του επόμενου έτους, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Όπως υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα, σύμφωνα με το Bloomberg, η ιταλική κυβέρνηση θα διατηρήσει τον στόχο για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για το 2019, αλλά θα μειώσει τον στόχο του ελλείμματος στο 2,2% το 2020 και στο 2% το 2021. Σημειώνεται ότι αρχικά η λαϊκιστική κυβέρνηση της χώρας είχε ανακοινώσει ότι ο στόχος του ελλείμματος τίθεται στο 2,4% και για τα τρία επόμενα χρόνια.

Την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης καταγράφει και η εφημερίδα La Repubblica, μια μόλις μέρα αφότου κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήταν αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τα αρχικά τους σχέδια. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη, που περιλαμβάνει τις προεκλογικές εξαγγελίες της για μείωση των φόρων, τη θέσπιση ελάχιστου εισοδήματος για τους φτωχούς και τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Ιταλία έχει ήδη το μεγαλύτερο χρέος της περιφέρειας σε απόλυτους όρους και η θέση της για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελλείμματος τροφοδότησαν φόβους για αναθέρμανση της κρίσης και οδήγησαν τις αποδόσεις των ομολόγων της χώρας στα ύψη. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών ομολόγων αναφοράς έφθασε στο υψηλότερο επίπεδό του σε διάστημα πέντε και πλέον ετών αυτήν την εβδομάδα, μετά την αντίδραση της ΕΕ για τους στόχους δαπανών της Ιταλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ