Τίμερμανς: Η Βρετανία δεν μπορεί να φύγει από τον ευρωπαϊκό οίκο αλλά να κρατήσει το κλειδί

Η Βρετανία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον ευρωπαϊκό οίκο, αλλά να κρατήσει το κλειδί και περνά όποτε θέλει, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για το Brexit εισέρχονται στην τελική τους φάση.

Όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων, είτε βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε στην ηπειρωτική Ευρώπη”, δήλωσε ο Τίμερμανς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σύμφωνα με το Reuters.

“Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής… αν κάποιος λέει ‘θέλω να φύγω από το σπίτι σας, αλλά θα πάρω το κλειδί και θα επιστρέφω όποτε θέλω και θα παίρνω ό,τι μου αρέσει από το σπίτι’, αυτό δεν λειτουργεί”, πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι το θέμα της αποφυγής συνοριακής υποδομής και ελέγχων μεταξύ της Ιρλανδίας και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας αποτελεί “βασικό σημείο της ευθύνης μας να προκαλέσουμε όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις”.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία τον επόμενο Μάρτιο πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα που θα εγκαταλείψει την ΕΕ, ωστόσο οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει τους όρους του “διαζυγίου” ή τους μελλοντικούς κανόνες της συνεργασίας τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ