Η ιταλική κρίση “χτυπά” και τα ελληνικά ομόλογα, τραπεζικές πιέσεις στο ΧΑ

Στην Αθήνα έχουν φτάσει οι αναταράξεις της ιταλικής κρίσης που έχει ξεσπάσει με αφορμή την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% και έχει οδηγήσει σε έντονη άνοδο τα ιταλικά ομόλογα, με τα ελληνικά να ακολουθούν επίσης ανοδική πορεία και το ελληνικό χρηματιστήριο να υποκύπτει στις τραπεζικές πιέσεις.

Ειδικότερα, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κινείται έντεκα μονάδες βάσεις υψηλότερα και διαμορφώνεται στο 4,33%, το επιτόκιο του 7ετούς ανέρχεται στο 3,95%, ενώ η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ενισχύεται κατά εννέα μονάδες βάσης, στο 3,38%.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, που κινείται πτωτικά από την αρχή της συνεδρίασης, οι τραπεζικές πιέσεις οδηγούν χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος αυτήν την ώρα καταγράφει απώλειες της τάξης του 1% στις 684 μονάδες. Ο Τραπεζικός Δείκτης σημειώνει πτώση 2,40% στις 564 μονάδες, ο FTSE Large Cap υποχωρεί κατά 0,85% στις 1.802 μονάδες, ενώ ο FTSE Mid Cap με απώλειες 0,95% διαμορφώνεται στις 1.100 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, σε αρνητικό έδαφος κινούνται και οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγωγές, καθώς το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην Ιταλία και στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον στόχο του 2,4% για το έλλειμμα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός της Ρώμης.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις δηλώσεις ανώτερου στελέχους της Λέγκας νωρίτερα σήμερα ότι η Ιταλία θα απολάμβανε ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες εάν βρισκόταν εκτός της ευρωζώνης, έχει εκτινάξει τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου χτύπησε υψηλό τεσσεράμισι ετών, διαμορφούμενο στο 3,4%, ενώ το spread μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διευρύνθηκε κατά 296 μονάδες βάσης, φτάνοντας κοντά στο υψηλό πέντε ετών.

Ανοδικά κινούνται επίσης οι αποδόσεις των 2ετών και 5ετών ομολόγων της χώρας, με την απόδοση του 2ετούς να ενισχύεται κατά 6 μονάδες βάσης στο 1,45%, που αποτελεί υψηλό μήνα, και αυτήν του 5ετούς κινείται 10 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 2,67%, που είναι υψηλό τεσσάρων μηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ