Moody’s: Η Ευρώπη δεν θα αντέξει μια νέα κρίση

Η Ευρώpη είναι ευάλωτη και δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μια νέα μεγάλη ύφεση που θα χτυπήσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, όπως φανερώνει μια μελέτη του οίκου αξιολόγησης Mοody’s, λόγω του υψηλού πολιτικού ρίσκου που περιέχουν οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του αλλά και το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. 

Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις από το 2008, η Ευρώπη παραμένει ευάλωτη, καθώς το χρέος είναι υψηλότερο, υπάρχουν λιγότερα εργαλεία για να συμβάλουν στην ανάκαμψη, οι τιμές των assets αυξάνονται σε ιστορικά υψηλά, οι πολιτικοί και ρυθμιστικοί κίνδυνοι αυξάνονται και οι διασπαστικές τεχνολογίες επηρεάζουν όλο και περισσότερους τομείς».

«Γενικά, το διαθέσιμο περιθώριο ελιγμού για να μετριαστεί η επίπτωση μιας ακόμα ύφεσης, συρρικνώνεται», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του οίκου αξιολόγησης, Paolo Leschiutta. Τα επίπεδα του ιδιωτικού χρέους έχουν παραμείνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την τελευταία δεκαετία με τους  εκδότες ομολόγων εκτεθειμένους στην περίπτωση που αυξηθούν κατά πολύ τα επιτόκια και παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Τα υψηλά και αυξανόμενα επίπεδα του δημόσιου χρέους επίσης θα αφήσουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εκτεθειμένες στην επόμενη ύφεση και όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού. Τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες για να βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη, έχουν περιορίσει τις επιλογές για την αντιμετώπιση της επόμενης ύφεσης, προειδοποιεί η Moody’s. Τα αποτελέσματα της νομισματικής χαλάρωσης περιορίζονται και τα μέτρα σε περιφερειακό και τοπικό εθνικό επίπεδο καθιστούν δυσκολότερες τις περαιτέρω περικοπές και την προσαρμογή του προϋπολογισμού. 

Όπως περιγράφει η Moody’s στην περίπτωση μιας νέας ύφεσης, η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική, περιορίζοντας κατά πολύ την ταχύτητα ανάκαμψης της οικονομίας της περιοχής. Επίσης, κάποια assets και χρηματαγορές, κινδυνεύουν με ξαφνική διόρθωση η οποία θα φέρει μεγάλες αναταράξεις, στην περίπτωση γρήγορης αύξησης των επιτοκίων πέρα των προσδοκιών της αγοράς. 

Η κρίση θα έχει επιπτώσεις και στον βιομηχανικό τομέα της Ευρώπης καθώς η δυσκολία των εταιρειών να μειώσουν το χρέος τους και οι αποτιμήσεις των στοιχείων ενεργητικού, θα αυξήσουν τις πιθανότητες για συγχωνεύσεις και εξαγορές. Στα αποτελέσματα της κρίσης θα είναι και η αύξηση της ανεργίας η οποία σε συνδυασμό με την χαμηλή ανάπτυξη θα οδηγήσουν σε πολιτική και οικονομική ανασφάλεια. Ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζει η Moody’s, οι ταχύτατες τεχνολογικές αλλαγές επίσης δημιουργούν πρόβλημα σε σειρά τομέων και δημιουργούν νέες πηγές ανταγωνισμού, με αυτούς που υστερούν να αποδυναμώνονται ακόμα περισσότερο στην περίπτωση ύφεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ