Ζόραν Ζάεφ: Αναθεώρηση του συντάγματος ή εκλογές

Μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες ξεκινάει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων συνομιλίες με την αντιπολίτευση, προκειμένου να διασφαλίσει πως η συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί όταν έρθει στην Βουλή της πΓΔΜ. Σε περίπτωση που οι συνομιλίες αυτές αποβούν άκαρπες και η συμφωνία οδεύει προς καταψήφιση από την Βουλή, τότε θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. 

Το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στα Σκόπια αποτέλεσε ένα ηχηρό “χαστούκι” στην κυβέρνηση του Ζάεφ, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της χώρας δεν προσήλθε στις κάλπες. Παρά το γεγονός πως από την μεριά της κυβέρνησης έγινε προσπάθεια υποβάθμιση της αποχής, δηλώνοντας πως το δημοψήφισμα είχε απλά συμβουλευτικό χαρακτήρα, η αλήθεια είναι πως αποτελεί ισχυρή ένδειξη της κατάστασης στην χώρα και του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στους πολίτες. 

Ο Ζάεφ τώρα χρειάζεται την υποστήριξη 11 βουλευτών από την αντιπολίτευση προκειμένου να περάσει η συμφωνία από την Βουλή της χώρας έτσι ώστε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 του σώματος και να προχωρήσει στις απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές. Στην περίπτωση που δεν καταφέρει να πάρει στο πλευρό του αυτούς τους βουλευτές, τότε οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος. 

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σε δηλώσεις του: “Φυσικά και υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών. Ο νόμος και το Σύνταγμα προβλέπουν τις επόμενες κινήσεις. Αλλά ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Εάν όμως οι συζητήσεις αποτύχουν, τότε θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές”, επισήμανε, προσδιορίζοντας το χρόνο διεξαγωγής τους προς το τέλος Νοεμβρίου. 

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κάλεσε τους πάντες να δείξουν πολιτική ωριμότητα, αφού κανείς δεν προσφέρει άλλη εναλλακτική για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ή κάποια συμφωνία που θα είναι καλύτερη από αυτή των Πρεσπών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ