Ο ΟΠΕΚ δεν θα μπορέσει να κρατήσει την τιμή του πετρελαίου κάτω από τα 100 δολάρια

Ο ΟΠΕΚ αδυνατεί να αποτρέψει την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν. Μόλις τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ,Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή και να αποτρέψουν την αύξηση των τιμών πριν τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, οι οποίες θα λάβουν χώρα στις αρχές Νοεμβρίου. 

Η ώθηση αυτή από την μεριά των ΗΠΑ για την αύξηση της παραγωγής, έρχεται καθώς ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται να επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις εναντίον του Ιράν σε περίπου πέντε εβδομάδες. Επιπλέον η Ουάσιγκτον ζητά από τους αγοραστές του Ιρανικού πετρελαίου να μειώσουν τις εισαγωγές τους στο μηδέν, προκειμένου να πιέσουν με την σειρά τους την Τεχεράνη να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για την πυρηνική ενέργεια. 

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι πως η Κίνα, η οποία αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς Ιρανικού πετρελαίου, αν και στην αρχή φάνηκε πως θα στήριζε το Ιράν σε αυτή την διαμάχη, τώρα δείχνει να συμμορφώνεται με τις επιταγές του Λευκού Οίκου, ύστερα από ισχυρές πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ. Το μεγαλύτερο κρατικό διυλιστήριο της Κίονας, Sinopec Corp, δέχτηκε αίτημα να μειώσει κατά το ήμισυ το φορτίου του Ιρανικού αργού πετρελαίου για τον Σεπτέμβριο, όπως αποκάλυψαν πηγές κοντά στην υπόθεση στο Reuters. Η προοπτική μιας μείωσης αυτού του μεγέθους από την Sinopec θα είναι τεράστιο πλήγμα για το Ιράν, καθώς ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ θεωρεί την Κίνα ως τον κορυφαίο πελάτη το, ειδικά σε μια εποχή που η παγκόσμια αγορά μειώνει τις αγορές αργού πετρελαίου υπό το φόβο των Αμερικανικών κυρώσεων. 

Μέχρι να αλλάξει γνώμη η Κίνα είχε υπερασπιστεί με σθένος τις εμπορικές της συμφωνίες με το Ιράν, οι οποίες υπολογίζεται πως αξίζουν 1,5 δισ. δολάρια μηνιαίως. 

Σε αυτό το πλαίσιο της συρρίκνωσης της παραγωγής του Ιράν, η ζήτηση θα στραφεί προς την Σαουδική Αραβία, η οποία δεν είναι έτοιμη να αυξήσει τόσο την παραγωγή της προκειμένου να ικανοποιήσει τόσους αγοραστές, όπως φοβούνται διάφοροι αναλυτές. Οι παραγωγοί τόσο του ΟΠΕΚ, όσο και αυτοί που είναι εκτός του ΟΠΕΚ, αρχικά ήταν απρόθυμοι να στηρίξουν την αύξηση της παραγωγής που επέβαλαν οι ΗΠΑ, όμως η Σαουδική Αραβία αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή της κατά 550.000 βαρέλια την ημέρα, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Σε προηγούμενους ισχυρισμούς του, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είχε υποστηρίξει πως έχει περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα διαθέσιμα προκειμένου να εξυπηρετήσει την αγορά αν χρειαστεί. 

Ωστόσο το Ριάντ θεωρείται ότι δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσει πλήρως τις διαταραχές στην ζήτηση που θα δημιουργηθούν μέσα στους επόμενους μήνες και “αυτό ουσιαστικά αφήνει τον μοναδικό παραγωγό στον κόσμο αδύναμο στο να αποτρέψει ένα ‘σοκ’ στον παγκόσμιο εφοδιασμό και την επακόλουθη αύξηση των τιμών στο τελευταίο τρίμηνο του έτους”, όπως δήλωσε ο Στέφεν Βρένοκ, αναλυτής αγοράς πετρελαίου της PVM Oil Associates, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα. 

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι τιμές του αργού πετρελαίου να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, ακόμα και πιο σύντομα από ότι υπολογίζεται, με την αγορά να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πολύ ρευστή κατάσταση. 

Η τιμή του Brent διαμορφώθηκε σήμερα περίπου στα 83,01 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση περίπου 0,34%, ενώ αντίστοιχα το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) διαμορφώθηκε στα περίπου 73,42 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 0,2%. 

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τεχεράνης αναμένεται ότι θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, παρόλο που οι εκτιμήσεις για τον βαθμό που θα επηρεάσουν τις παγκόσμιες πωλήσεις ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό. Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν πως με την επιβολή των κυρώσεων από την μεριά των ΗΠΑ, θα εξαφανιστούν από την αγορά περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για απώλεια 2.000.000 βαρελιών την ημέρα που θα βγουν εκτός συστήματος μέσα στους επόμενους μήνες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ