Σε χαμηλό δύο ετών η μεταποίηση στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο

Νέα επιβράδυνση εμφάνισε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη που διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών στο τέλος του τρίτου τριμήνου, σε μια ακόμη ένδειξη ότι οι επιπτώσεις από τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι ορατές και σε άλλες περιοχές.

Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης PMI της IΗS Markit υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 53,2 μονάδες από τις 54,6 μονάδες του Αυγούστου, ελαφρώς χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση ότι θα διαμορφωθεί στις 53,3 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης παραγωγής διαμορφώθηκε στις 52,7 μονάδες, σε χαμηλό δύο και πλέον ετών, από τις 52,7 από 54,7 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο, σύμφωνα με το Reuters, ενώ ο δείκτης των παραγγελιών για εξαγωγές υποχώρησε στις 50,2 μονάδες από τις 52 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον ετών.

“Ο μεταποιητικός τομέας βλέπει την άνοδο που σημειώθηκε στην αρχή του έτους να εξασθενεί με γοργό ρυθμό και καταγράφει τη χειρότερη επίδοση σε διάστημα δύο ετών τον Σεπτέμβριο, καθώς η αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης επιβραδύνεται λόγω της παύσης του εξαγωγικού εμπορίου”, σημείωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό προσλήψεων διαμορφώθηκε σε χαμηλό 19 μηνών και ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής, που καταγράφει την αισιοδοξία για το επόμενο έτος, υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν τριών ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ