Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς στη Ινδονησία από τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι

Τους 844 έχει ξεπεράσει ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων στο νησί Σουλαουέσι της Ινδονησίας από τον φονικό σεισμό που χτύπησε την Παρασκευή και το τσουνάμι ύψους 6 μέτρων που ακολούθησε, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά

Τα στοιχεία που φτάνουν από απομακρυσμένες περιοχές του νησιού σχετικά με την καταστροφή είναι αποκαρδιωτικά, σύμφωνα με το Reuters. Όπως ανακοινώθηκε 34 παιδιά έχασαν τη ζωή του σε χριστιανική εκπαιδευτική κατασκήνωση, ενώ δεκάδες άνθρωποι αναφέρθηκε ότι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια ξενοδοχείων και ενός εμπορικού κέντρου στη μικρή πόλη Παλού, 1.500 χλμ. βορειοανατολικά της Τζακάρτα.

Τα σωστικά συνεργεία εκφράζουν μάλιστα φόβους ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια, καθώς αρκετά χωριά έχουν καταπλακωθεί.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Ουιντόντο, η διάσωση των ανθρώπων αποτελεί προτεραιότητα των σωστικών συνεργείων. “Η εκκένωση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, σε πολλές περιοχές δεν μπορούσε να γίνει η εκκένωση λόγω έλλειψης βαρέως εξοπλισμού, αλλά εχθές το βράδυ άρχισε να φτάνει ο εξοπλισμός”, δήλωσε ο Ουιντόντο, ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα θα αποσταλούν όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα, απευθείας από την Τζακάρτα.

Οι περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους θανάτους έχουν καταγραφεί στο Παλού, μια πόλη 380.000 ανθρώπων, όπου οι αρχές σχεδιάζουν τη μαζική ταφή των νεκρών μετά την ταυτοποίησή τους.

Ωστόσο, σχεδόν τρεις μέρες μετά τον σεισμό, η έκταση της καταστροφής δεν είναι ακόμα γνωστή, με τις αρχές να υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί δραματικά, κάνοντας λόγο ακόμα και για χιλιάδες θύματα, καθώς κάποιες περιοχές παραμένουν ακόμη αποκομμένες και δεν υπάρχουν στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Το βλέμμα όλων στραμμένο κυρίως στην Ντογκάλα, μια περιοχή 300.000 κατοίκων βόρεια του Παλού, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, καθώς και σε δύο ακόμα περιοχές, με τις οποίες δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η επικοινωνία.

Οι τρεις αυτές περιοχές μαζί με το Παλού έχουν συνολικό πληθυσμό περίπου 1,4 εκατ. ανθρώπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ