Σε νέα εμπορική συμφωνία κατέληξαν ΗΠΑ – Καναδάς

Σε μια “νέα, εκσυγχρονισμένη εμπορική συμφωνία” η οποία θα αντικαταστήσει την NAFTA, που είχε τεθεί σε εφαρμογή το 1994, κατέληξαν τελικά οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ουάσιγκτον και η Οτάβα αναφέρουν ότι η νέα Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (United States-Mexico-Canada Agreement, USMCA) θα οδηγήσει σε “ελεύθερες αγορές, δίκαιο εμπόριο και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή”.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, εξερχόμενος από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε αργά το βράδυ της Κυριακής για να εξεταστούν οι όροι της νέας εμπορικής συμφωνίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι μια “καλή ημέρα για τον Καναδά”, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος απέδιδε στη NAFTA τη μεταφορά μεταποιητικών θέσεων εργασίας στο Μεξικό, είχε απειλήσει να αποχωρήσει από τη συμφωνία αν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές. “Είναι μια μεγάλη νίκη για τον πρόεδρο και μια επικύρωση για τη στρατηγική του στον τομέα του διεθνούς εμπορίου“, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης σε δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να υπογράψουν τη συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα κατατεθεί προς έγκριση στο Κογκρέσο, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής πλευράς.

Με βάση τη συμφωνία, διατηρείται ένας μηχανισμό διευθέτησης των εμπορικών διαφορών, για τον οποίο ο Καναδάς αγωνίστηκε σκληρά προκειμένου να προστατεύσει τη βιομηχανία ξυλείας και άλλους τομείς από τα τιμολόγια αντιντάμπινγκ των ΗΠΑ, ανέφεραν οι καναδικές πηγές.

Ωστόσο, η Οτάβα συμφώνησε να παράσχει στους αγρότες των γαλακτοπαραγωγών των ΗΠΑ πρόσβαση σε περίπου 3,5% της ετήσιας εγχώριας γαλακτοκομικής αγοράς ύψους περίπου 16 δισ. δολαρίων. Καναδικές πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει αποζημίωση στους γαλακτοπαραγωγούς που θα πληγούν από τη συμφωνία.

Ωστόσο, η συμφωνία απέτυχε να δώσει λύση στο θέμα των δασμών που έχουν επιβάλλει οι Η.Π.Α. στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ